galéria megtekintése

Baj van

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem egyszerűen csak megtört a jég, hanem egyúttal a zajlás is megindult a tapolcai időközi parlamenti választással. Lehet válogatni a jelzők és hasonlatok között, a lényeg ugyanaz: a Jobbik fennállása során először nyert egyéni választókerületben. A jobbikos induló első helye ennek ellenére sem tartozik az eget verő meglepetések közé.

Jó előre bemérték. De más dolog a felméréseken jól teljesíteni, és megint más begyűjteni a szavazatokat. Ráadásul nem a pártelnök vagy más bejáratott politikus hozta a körzetet, hanem egy bizonyos Rig Lajos.

A Jobbik újabb lélektani határt lépett át. Eddig azzal hitegethettük magunkat, hogy a szélsőjobboldalnak nincs esélye hatalomra kerülni, mert a jó listás eredmény keveset ér egyéni győzelem nélkül. Most már az is megvan.

 

Orbán Viktor bánhatja, hogy beszállt a tapolcai kampányba. Házhoz ment a pofonért, a Fidesz helyi vereségét személyes kudarcává emelte. Pártja és ő is régebben elég népszerű és erős volt ahhoz, hogy karanténba szorítsa a Jobbikot.

Amikor megtehette volna, nem tette. Ma már hiába szeretné, egyre kevésbé teheti. Hitelességével együtt a Fidesz ereje is megcsappant, fogyatkoznak az eszközei. A Jobbik számára bevált a konszolidáltabb külső és a szélsőségmentes, néppárti dizájn. Ettől még a pártból és környékéről nem tűntek el a náci-nyilas segédcsapatok. Csak csendben vannak. És éppen ez a csend jelzi, hogy érdemes komolyan venni a jobbikos pártvezér állítását: csupán a forma változott, a tartalom nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.