galéria megtekintése

Baj-e, hogy Peti utálja a zsidókat?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.

Harle Tamás
Népszabadság

A szóban forgó úrficska mindössze tízéves. Negyedik osztályos. Barátom meséli, hogy néhány hete pénteken nagy mosollyal érkezett Zsuzskáért, legkisebb lányáért a suliba. A nagymamához, vidékre indultak onnan, és Zsuzska már napokkal előbb boldog volt; ilyenkor naphosszat a kutyával ugrál, az udvaron hentereg, a közeli erdőben szaladgál, nem is látni két napig.

Szóval, széles mosollyal nyitott be a terembe, amikor is Zsuzska a gyerekgyűrűből hangosan kiszólva, még a sziát is elhagyva így szólt: „Apa, ugye, hogy te félig zsidó vagy!”. Megdermedve nézett körbe, tucatnyi gyerekszempár szegeződött rá nagy várakozással, hogy vajon most mit is válaszol. „Iiiiigen, az vagyok. De miért is?” – kérdezett vissza. „Akkor most menj, légy szíves, Peti után az udvarra, és azonnal mondd meg neki, hogy te is zsidó vagy!”, szólt az ukáz a kislánytól magától értetődő természetességgel. Ennek most így kell lennie, és kész! „Miért kellene ezt megmondanom neki?”, kérdezte apa. „Hát csak mert Peti nem hitte el. És Peti utálja a zsidókat.”

Mindez néhány másodperc alatt zajlott le, majd Zsuzska visszanézett a rajzára, kezdte összepakolni a tolltartóját, a mellette ülő Julis megkérdezte még tőle, hogy „de te ugye nem vagy zsidó?”, mire Zsuzska ennyit felelt: „Dehogynem, negyed vagyok”. Ezzel a téma le volt zárva. A lányok csacsogtak tovább, Zsuzska összepakolt, átölelte apját, és indultak a vonathoz. Szó sem esett többet erről. Csak barátom fejéből nem ment ki a jelenet, ezért hívott fel később, tanácsot kérve, most mit tegyen. Valóban, mi ilyenkor a helyes?

 

Menjen oda Petihez, hogy szia, emlékszel, milyen jót játszottunk a múltkor, amikor nálunk töltötted a szombat délutánt, egyébként mi a bajod a zsidókkal? Ezt a megoldást elvetettük. Esetleg szólni kellene a tanárnőnek, hogy ugyan, beszélgessenek már az órán erről a „zsidódologról”? De vajon nem öntenénk-e olajat a tűzre, aggódott barátom, hiszen most teljes békességben megvolt ezzel az osztály: Peti utálja a zsidókat, ez faktum. Most már róla is tudják a gyerekek, hogy félig az, sőt Zsuzskáról is kiderült, ő pedig negyedig az; és mégis ment tovább az élet, nem volt semmi gond. De ha ezt az órán elkezdik boncolgatni, akkor vajon mit visznek haza mindebből a tízéves gyerkőcök? Mit szólnak majd a szülők, akik közül – töprengtünk – bizonyára többségben lesznek, akik ehhez az egészhez inkább negatívan viszonyulnak majd, mintsem megértően. Így aztán másnap kiderülhet, nemcsak Peti – naná, persze hogy a szülei –, de Zolika, Tercsike, Fercsike, Katika és Klárika – no persze hogy: a szüleik – is utálják a zsidókat. Ez semmiképpen sem volna jó, okoskodtunk.

Végül felmerült, hogy talán fel kellene hívni telefonon Peti szüleit, akiknek amúgy minden évben többször adnak egy zsáknyi ruhát, amit Zsuzska már nem hord, Peti húga azonban évekig viselhet még. De ha felhívná őket, úgy sejti, Peti hátán csattanna az ostor, kiabálnának vele, talán el is fenekelnék, hogy mi az istennek fecseg ostobaságokat, miért nem fogja be a száját, miközben mindannyian jól tudjuk, Peti önmagától csak nem utálhatja a zsidókat.

Eddig jutottunk, nem tovább; az idő lassanként csendbe zárta a történteket, mintha csak a szél fújt volna könnyedén odébb egy kósza, fekete felleget. Mindketten tudjuk, hogy azért ezzel mégiscsak kezdeni kellett volna valamit. A baj az, hogy fogalmunk sincs, mit. Csak egy biztos: Peti továbbra is utálja a zsidókat.

***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.