galéria megtekintése

Azért is: felszabadulás

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 07. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A felszabadulás napja fontos nap. Fontos ünnep. Mely nem volt, hanem lesz. Hetvenedszer lesz. Pontosan harmincegy nap múlva. Május 8-án.

Nem nemzeti ünnep ez. Hanem világünnep. A nácik legyőzésével nem egy nemzet szabadult fel, hanem egy világ. A világ szabadult meg attól a szörnyű perspektívától, hogy a náci diktatúra és a fajgyűlölet uralkodjon benne. Egy világ nyerte el azt a lehetőséget, hogy egy minden addiginál és minden ismertnél szabadabb rend, a liberális demokrácia domináljon benne. És ez a dominancia, a liberális demokrácia kibontakozása, humanizálódása, vonzereje, gazdasági és politikai győzelme, az emberi jogok általános érvényű normává válása tette lehetővé, hogy a május 8-a adta lehetőség pár évtizedes késéssel számunkra is valósággá váljon.

Akinek tehát április 4-én hiányérzete volt, annak ne legyen. Április 4-e csak itt, május 9-e csak a szovjet blokkban volt ünnep. (Az elkülönülésre Moszkva úgy talált ürügyet, hogy a fegyverszünet formálisan csak május 9-én 01 órakor lépett életbe moszkvai idő szerint. De a mi közép-európai időnk szerint még ez a rossz ürügy is érvénytelen volt.) Mindkét kikényszerített ünnep arra szolgált csak, hogy május 8-tól, az igazi világünneptől, az igazi felszabadulástól elvágjon minket. Mindkettő azok ünnepe volt és azoké ma is, akik meg akarták, meg akarják akadályozni, hogy a felszabadulás felszabadulás legyen számunkra is.

 

Ungár Tamás szombati cikkéből kiolvashattuk, hogy április 4-e kincstári ünneplőhelyén, Nemesmedvesen az emberek jelentős része valóban felszabadult. Mivel ennek a szinte csak németek által lakott falunak a háromnegyedét kitelepítették. A maradék nagyobb része utánuk szökött. S ők aztán, ha a nyugati megszállási övezetekbe kerültek, valóban elnyerték a szabadságot. Amúgy a „felszabadulás” szimbólumaként szolgáló falut az ott ünneplő állampárt drót mögé zárta, elrekesztette a külvilágtól, tönkretette és elnéptelenítette. A „felszabadult” országban annyi szabadság sem maradt, hogy a kötelezővé tett kincstári hazugság ellenében ki lehessen mondani, mikor is és hol is tisztult meg valójában az ország végleg a náci seregektől.

Az a pár ember, aki április 4-én a Szabadság téri obeliszknél bohóckodott, és az a párszor pár ember, aki lájkolta őket a Facebookon, nem sokat számít. Sokkal többet számítanak május 8-a elsődleges ellenségei, akik tragédiának tartják, hogy Hitler és román, magyar, szlovák stb. szövetségesei vereséget szenvedtek. „Az európai tragédia napja: 1945. május 8.” Ezt olvassuk a jobbikos Kuruc.infón. Ebben a szellemben szerkesztik a kormánypárti Demokratát, ezt hirdeti a Pokorni Zoltán által megvédelmezett turul, a szélsőjobboldali kultuszhely a Böszörményi útnál, ebben a szellemben minősítenek terroristának kormányzati tényezők antifasiszta harcosokat.

Május 8-a ellen ünnepel majd május 9-én Moszkvában a liberális demokrácia leghatalmasabb és legveszélyesebb ellensége, a KGB-s Putyin is, aki a Szovjetuniónak nevezett kényszerszövetség felbomlását ma is világtragédiának tekinti, ami mögött a gonosz Nyugat cselszövése áll. Megértjük, hogy Orbán Viktor szívesen állna a Vörös téri emelvényen mellette. Ott a helye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.