galéria megtekintése

Az úton végig kell menni

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Nehogy azt higgye Balogh doktor, hogy ezzel minden el van intézve. Ismeretes, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökeként eljárást indított Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő ellen, aki az egészségügyi dolgozók és a velük cinkos betegtársadalom Jeanne d’Arcjaként hetenként hívja fel a figyelmet a kórházak szerinte tarthatatlan helyzetére, s ezzel „többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait.”

Ezt az eljárást vonta vissza a héten a kamarai elnök, arra hivatkozva, hogy súlyos szitkok és fenyegetések érték. Az elnök tehát nem azért állította le a vizsgálatot, mert belátta, hogy tévedett, s az ápolónőnek van igaza, hanem, mert megfenyegették. Hogy kik és mily módon, azt sajnos nem részletezi. Nem fedi föl előttünk, hogy van-e a fenyegetők között migráns, vénaszkenner ellen tiltakozó ultra vagy baloldali potentát, aki Balogh elnököt a magyarsága miatt nem szereti, tudniillik nehogy azt higgyük, hogy a tiltakozást egyedül a Sándor Mária mögött álló félrevezetett facebookos tömegek találták ki.

Sajnos arról sincsenek információink, hogy milyen szankciók érték volna dr. Balogh Zoltán kamarai elnököt akkor, ha ismeri ugyan Sándor Mária közéleti munkásságát, sőt, nézi is őt a tévében, ennek ellenére mégse indít ellene vizsgálatot. Valószínűleg ezzel a teljes alkalmatlanságát bizonyította volna bárminemű érdekvédelmi szervezet vezetésére, hiszen az ország mai felépítésében az érdekvédelmi szervezetek első számú feladata a képviselt tagság megfékezése és ritkítása, a renitensek megregulázása, általánosabb értelemben pedig a kormány érdekeit még a kormánynál is hatékonyabban képviselni. Ahogyan azt rendes magyar kamara és szakszervezet teszi.

Továbbá mi az, hogy engedünk a fenyegetésnek? Ezzel a meghátrálással még mindig helyben toporogna az ország, nemhogy nem volna NER, de még alaptörvény asztala sem a hozzátartozó alaptörvénnyel, vasárnapi bevásárlási lázban tobzódna a lakosság, ráadásul itt állnánk egy centi kerítés nélkül, és még a világ is kedvelne minket.

 

Tessék megnézni a mentősöket, akiket naponta fenyegetnek meg, újraélesztés közben feltörik a rohamkocsijukat, mégis csinálják tovább. Lebegjen minden érdekvédelmi vezető szeme előtt a mentőszakszervezet példája! Még januárban épp e lapban jelent meg, hogy a humán tárca jelentése szerint valójában nem is épültek meg azok a mentőállomások, melyek elkészültét tényként jelentette be választások előtt a miniszterelnök, tehát becsapta a mentősöket és az országot.

Huszonkét új mentőállomást kellett volna átadni, de csak egy készült el; ám valahogy mégse olvashattunk se a mentődolgozók szövetségének, se a szakszervezetének erőteljes tiltakozásáról, vagy hogy akár egyetlen vezetőjük is fekete ruhába bújt volna. Plusz azon is érdemes elgondolkodni, hogy fekete ruhás pedagógusnőt ez idáig vajon miért nem termelt ki magából a tanártársadalom; no hiszen, a pedagógusok érdekeit védő Nemzeti Pedagógus Kar az első tiltakozó fekete ruhás földrajztanár láttán betiltana minden, a szürkénél sötétebb tónusú viseletet.

Továbbá azt is olvastuk, hogy a pedagógusi életpályán előrehaladni kívánó innovatív tanároknak „korlátlan ideig tartó titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk”, azaz életük végéig nem beszélhetnek semmiről, legfeljebb kérhetnek és jelenthetnek, igaz, azt akár fekete ingben vagy blúzban is megtehetik. Azt kéri az ország Balogh doktortól, hogy ha lehet, ne adja fel ilyen könnyen.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.