galéria megtekintése

Az utolsó hét

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 01. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Amit Orbán Viktor – az ország legalábbis felének bosszúságára – elbliccelni látszik, azt szombat délután a hetvennyolcas trolin nekifutás nélkül lebonyolította egy a békemenetről érkező idősebb házaspár és alkalmi ismerősük. A körúttól a Keletiig letudták a választási vitát. A fiatalember a vállalkozók terheivel, a kevés munkahellyel és a tandíjjal jött, a házaspár pedig nem győzte hangsúlyozni, hogy kösse fel a gatyáját, aki mostantól a magyarokkal akar packázni, a vállalkozóknak meg – tisztesség ne essék szólván – úgyis az a fő bajuk, hogy a kormány által bevezetett új kasszák nem engedik a csalást.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Aztán barátságosan búcsút vettek egymástól. Úgy kétszáz méterrel odébb jöttem csak rá, mi volt furcsa a beszélgetésben: egy szó sem esett benne Simonról, rezsiről, és egyszer sem hangzott el az, hogy Gyurcsány. Amire persze önök mondhatják, hogy kitalálom az egészet, és még demagóg is vagyok, de egyrészt tényleg így történt, másrészt számomra az elmúlt hét vége egyébként is bizonyította, hogy egy héttel a vége előtt nemhogy megcsömörlött volna a kampánytól az ország, hanem éppenséggel éhezi.

 

A napfényben fürdő Andrássy út két egymás utáni nap tükrözte, hogy a politizáló közvélemény még mindig szélesebb, mint gondolnánk, és a közélet iránt érdeklődő polgár többet akar azoknál a lebutított, lassan már nem is egymondatos, hanem inkább egyszavas üzeneteknél, amelyekkel évek óta traktálják.

A hétvégén kivételesen mindenki azt csinálta, ami a dolga. A miniszterelnök kibújt a bohóc árnyékából, és felemelte a tekintetét a narancssárgára csíkozott gázszámlákról. Legalább egy beszéd erejéig igyekezett visszaadni a méltóságát az előtte hullámzó tömegnek azzal, hogy pitiáner hazugságok helyett azt mondta nekik, amit hallani akartak: hogy egy erős és sikeres nemzethez tartoznak. És hogy ezúttal nem kegyeskedik adni, hanem kér – további felhatalmazást.

A kormányváltásra törők pedig úgy viselkedtek, hogy annak láttán végre kihúzhatta magát mindenki, aki hosszú ideje magára hagyottnak érzi magát Orbán ellenzékeként. Kínos és sokszor hiteltelennek ható magyarázkodás helyett erőt mutattak, pontosan megmondták, miben látják a megoldást, és hihetővé tették, hogy öten egyfelé húznak.

Mindez persze arra utal, hogy a választás szabályait a felismerhetetlenségig át lehet ugyan írni, el lehet szabotálni a vitát, fel lehet szórni akár U szögekkel is a pályát az ellenzék előtt, sőt lehet az egész versengést diszkvalifikálni azzal, hogy szemet hunyunk a csalások fölött, de ilyen gyorsan nem lehet egy országot rábírni arra, hogy ne állampolgárként tekintsen önmagára.

Még csak két és fél évtizede volt a rendszerváltás, és egzisztenciális csalódás ide vagy oda, a belelátás és beleszólás joga még ma is egész generációk számára megkérdőjelezhetetlen érték. A szememben ezt igazolja, hogy könyvsiker lehet Zuschlag szatyra vagy Orbán földje, és pláne ezt, hogy bármilyen rossz lelkiállapotban legyen is a mostani kampány idején az ország, aki mond valamit, azt mindig hallgatják is. És hát még nincs is vége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.