galéria megtekintése

Az utolsó esély

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 02. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

A Klinika kórházsorozat, a Dzsingisz kán slágerből ismert Leslie Mandoki zenész, meg a jó Wurst, a kolbász – ezekkel harangozta be a közmédia a Vendégségben Németországban című tematikus vasárnapját. A műsorfolyamban interjút sugároztak Edmund Stoiberrel, és a volt bajor kormányfő védelmébe is vette politikai nevelt fiát. A beszélgetésbe kétszer is bevágták a Stoiber asztalán tornyosuló könyveket, legfelül Igor Janke lengyel újságíró Orbán Viktorról írt művével, a Hajrá, magyarok!-kal.

Úgy tűnik, Németország megint divatba jött a kormányerő környezetében. Bár Magyarország első számú gazdasági partneréről és legfőbb európai-külpolitikai igazodási pontjáról van szó, a légkör Budapest és Berlin között nem olyan mézes-mázos, mint a közmédia műsorvezetőinek stílusa. Lehet, hogy most Angela Merkel februárra bejelentett budapesti látogatása indokolja ezt a barátkozást. Már nincsenek német tankokra meg a kancellár asszony kabátlopási ügyére utaló oldalvágások.

Ide persze senki se akart tankokat küldeni. Viszont Berlint a médiatörvény születésétől, majd a különadók bevezetésétől kezdve aggasztották a magyarországi állapotok. A csendes diplomáciát követő Merkel a hangos bírálatokat ráhagyta koalíciós partnereire. Előbb a liberálisokra, tavaly ősz óta a szociáldemokratákra. Orbánról ezek leperegtek. Elment a legvégső határig, tudva, hogy egy bizonyos vörös vonalat nem léphet át. A háromszázalékos államháztartási hiányt például tartania kell.

 

Időközben azonban nagyot fordult a világ, az ukrán válsággal új geopolitikai helyzet keletkezett. Merkel egy ideig azt gondolta, hogy érvényesíti különleges kapcsolatát Oroszországgal és Putyinnal. Aztán rájött, hogy mekkorát tévedett. A német hintapolitikának immár vége, ahogy Orbánék Oroszországgal kapcsolatos különutasságának is. A kijevi rendszer finoman szólva sok sebből vérzik, de a tét ennél sokkal nagyobb. A Nyugatnak egységet kell mutatnia az európai biztonsági rendszert felrúgó Oroszországgal szemben.

Ha Merkel tényleg Magyarországra jön februárban, az jégtörő út lesz. Lehet, hogy az orosz szankciók meghosszabbítása érdekében jön, lehet, hogy az energiaunió miatt. A vizit arra is jelzés, hogy nem akarják elszigetelni Orbánt, a nyugati egységhez ő is szükséges. Tessék, erre lehet visszatáncolni. Ha Orbán ezt az ajánlatot elfogadja, akkor nincs több pávatánc és nincs több kettős beszéd. Ez lényegében az utolsó esély, amit a németek a politikai együttműködésnek adnak. Meglehet, majd megkérik az árát.

Merkelhez hasonló kaliberű vendég utoljára 2011 júniusában, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter személyében járt Budapesten. Ő szóvá tette a demokratikus deficiteket. Itt nem akarták érteni, amit mondott. Több mint három év elteltével ott tartunk, hogy a két ország politikai viszonya soha nem látott mélypontra zuhant. Ahonnan átkozottul nehéz lesz visszajönni. Washingtonban nincs Merkel. És nem is lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.