galéria megtekintése

Az utolsó esély

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 14. számában
jelent meg.


TÓTH ÁKOS
Népszabadság

Itt van március 15-e, a sajtó szabadságának ünnepe, bő három hét múlva pedig választás lesz, most már bizonyára mindenki gőzerővel kampányol.

Csakhogy ebből sem a gőzerő, sem a kampány nem látszik. A Fidesz páholyból nézi, ahogy az általa irányított nyilvánosság a hatásmechanizmusokat patikamérlegen kiszámítva elönt mindent a neki tetsző hírekkel – nem csoda, hogy a választások megnyerésére a közvélemény-kutatások adatai szerint toronymagas esélyesnek tűnő kormányerőnek nem lesz központi rendezvénye március 15-én.

Vallhatna ez bölcs önmérsékletre is, hiszen nekik e négy évvel a hátuk mögött tényleg semmi keresnivalójuk a sajtószabadság ünnepén. Csakhogy nem valószínű, hogy ezt belátnák, sőt, minden, amit tettek, szerintük nyilván hozzájárult a sajtó szabadságának kibontásához, a médiatörvény beterjesztői, Rogán Antal, Menczer Erzsébet és Cser-Palkovics András pedig a szabadság bajnokai, akik előbb-utóbb számíthatnak ennek állami elismerésére is.

 

Nem, nem önmérsékletről, inkább arról lehet szó, hogy nem is kell kampányolniuk. Megteszi ezt helyettük a kormány közpénzből, valamint az udvari civil szervezet, a lassan Magyarország legnagyobb hirdetőjévé előlépő CÖF. Így megtámogatva, valamint az új választási rendszer törvényerőre emelt, szinte előre bemondott csalásával felvértezve látszólag azt a luxust is megengedhetik maguknak a Fidesz–KDNP kissé elkényelmesedettnek tűnő politikusai, hogy lényegében csak BKV-járművekről, villanyoszlopokról és Simicska Lajos plakáthelyeiről mosolyogjanak le a választókra.

Így azért, jelentős közvélemény-kutatási fölény ide vagy oda, bizonyosan könnyebb. Meglehet, eltúlzott annak hangsúlyozása, hogy az emberek félnek színt vallani, az viszont nem túlzás, és példák sora támasztja alá, hogy minden okuk megvan a félelemre.

"Ha az ellenzék valóban váltani akar, és ha valóban nem a valóságérzékelésük hagyta reménytelenül cserben őket, akkor kaptak egy utolsó esélyt arra, hogy a félelmet szétporlasszák: itt van nekik március 15-e, a sajtó szabadságának napja"

Ezt porlasztotta el kis időre az alaptörvény életbelépése elleni operaházi tüntetés. Akkor egy tömeg élhette át, hogy az emberek a saját, külön bejáratú félelmeikkel nincsenek egyedül és nincsenek magukra hagyva sem. Ám ahogy telt az idő, egyre kevesebb félelemporlasztó ünnep jött, a tavalyi október 23-a pedig egyenesen méltatlan paródiává silányult, s azok, akik addig féltek, még inkább megijedhettek, csak épp a kormányváltásra készülők gyarlóságától.

Ha az ellenzék valóban váltani akar, és ha valóban nem a valóságérzékelésük hagyta reménytelenül cserben őket, akkor kaptak egy utolsó esélyt arra, hogy a félelmet szétporlasszák: itt van nekik március 15-e, a sajtó szabadságának napja. Ha vissza tudják hozni a „nagyon sokan vagyunk és nagyon nem akarjuk ezt a rendszert” hangulatát, akkor hihetővé válhat, hogy át lehet törni az apátián, de ehhez frissnek, bátornak, eltökéltnek és egységesnek kell látszaniuk – vagyis hinniük kell önmagukban.

Ugyanúgy, mint ahogy azok hittek, akik annak idején frissen, bátran, eltökélten és egységesen küldték haza a szovjet katonákat, elhallgattathatatlanul kiordítva a Kádár-rendszer díszleteiből. Visszaértünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.