galéria megtekintése

Az USA felelőssége

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Különös egyetértés kezd kibontakozni a globalizációellenes európai újbaloldal, az al-Kaida alegységei és az Iszlám Állam között: mindenről Amerika tehet. Ez pedig a hazai jobboldal szerint is így van. Az egyik odatartozó lap két napja sajnálkozó cikket közölt azzal a címmel, hogy „Kevesen bírálják itthon Washingtont – A parlamenti pártok közül csak az LMP és a Jobbik kritizálta a népvándorláshoz vezető amerikai politikát”.

Lázár János kedden a titkosszolgálatok nehézségeit ecsetelve a sajtó előtt ugyancsak arra célozgatott, hogy esetleg Amerika állhat egyes korrupcióval vádolt romániai magyar politikusok elleni eljárások mögött. Úgy tűnik, létezhet valamilyen belső használatra szánt felmérés, amely szerint politikailag kifizetődik összeesküvés-elméleteket gyártani az amerikaiak ártó szándékairól.

A teória gyengéje, hogy a fő gonosznak kikiáltott „Amerika” nem létezik, ha csak nem a valamiért folyton Amerikával azonosított multinacionális óriásvállalatokat tekintjük annak. Tévedés lenne folyamatosnak tekinteni a katonai erőben hívő George W. Bush és az éppen „pacifizmusa” miatt bírált Barack Obama politikáját. Az persze igaz, hogy Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntése „felhozta” Iránt. Az Egyesült Államok hibás iraki lépéseinek volt köszönhető a megosztó és erőszakos Nuri al-Maliki kormányra kerülése is Bagdadban.

 

De a komplett arab tavaszt nem lehet az USA nyakába varrni: nem a Fehér Ház miatt van a világon már szinte mindenkinek okostelefonja, nem a CIA gyújtotta fel az egészet kirobbantó tunéziai zöldségárust, nem Amerika döntött úgy, hogy megszabadul a líbiai diktátortól. (Sőt éppen a néhai Tom Lantos tevékenységének is köszönhetően egy ideig úgy tűnt, hogy Moammer Kadhafi használható szövetséges lesz a szélsőségek ellen.) Ha az egymást követő amerikai adminisztrációk valamiben hibáztathatók, az leginkább a status quóhoz való ragaszkodás. A stabilitás illúziója kedvéért túl jó kapcsolatokat ápoltak egy sor arab diktátorral, és szemet hunytak azok illiberális gyakorlata fölött. A líbiai, szíriai és iraki légitámadásokat azonban – akárcsak a 90-es években a balkáni beavatkozást – elsősorban az európai közvélemény kényszerítette ki. Az Európába érkező menekültekről sem Amerika, hanem elsősorban a szíriai, pakisztáni és afgán viszonyok, az ottani vezetők tehetnek.

Obama kivonta a harcoló csapatokat Irakból és Afganisztánból. Nem rajta múlt, hogy még mindig nem sikerült bezárni az általa végig ellenzett guantánamói börtönt. Sok tekintetben úgy próbál viselkedni, ahogyan a külvilág azt sokáig hiába követelte Amerikától – persze lehet, hogy rosszkor, mert a külvilág most éppen határozott, már-már a csodatevéssel határos cselekvést várna el. A konfliktusok gyors megoldását, a rosszfiúk leverését, s mindezt civil áldozatok nélkül. A világ aránytalanul sokat vár el az Egyesült Államoktól, még ha a nagy erővel valóban nagy felelősség is jár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.