galéria megtekintése

Az örök bürokráciacsökkentés tökéletes birodalma

4 komment


Uj Péter

„Például azért, mert egy olyan beavatkozási felület a fenntartó részéről, ahol azokra a többek között nemzetközi mérésekre tudunk reagálni, ami a beavatkozási pontoknak megtalálását jelenti az okta­tási rendszerben.”

Czunyiné Bertalan Judit a Klik értelméről

Egyébként éppen a radikális bürokráciacsökkentés mindig feszült napjait éljük. Szinte vibrál ilyenkor a levegő. Ahol bürokrácia­csökkentés van, ott bürokráciacsökkentés van, tányérban és pohárban, az van az orrban, szájban, hidegben és homályban, szabadban és szobádban, minden kormányablakban, tértivevényben, hiteles kiadmányban, kézbesítési bizonylatban, előterjesztési javaslatban.

A bürokráciacsökkentésben talán az a legszebb dolog, hogy mindig, mindenhol, mindenkor eredményes. Egy igazi varázsszó, elég csak kimondani, és hopp, máris teljesül. A bürokráciacsökkentés olcsóbb, mint a napelem, olcsóbb, mint a vízi út, nincs károsanyag-kibocsátása, és nem növeli a költségvetési hiányt. A bürökráciacsökkentés nemzetünk végtelen erőforrása. A bürokráciacsökkentés ugyan maga is bürokráciát dagaszt, de sebaj, mert újra lehet csökkenteni. A bürokráciacsökkentés tehát több, mint perpetuum mobile.

 

A bürokráciacsökkentés legújabb, Lázár János-i változata ­kábé úgy néz ki, hogy az elmúlt években ijesztő nagyságúra duzzasztott, mindenféle burjánzó kinövéseket hordozó apparátus egy részét, éppen a kinövéseket, ezernyi tök fölöslegesen előírt baromsággal piszmogó bisz-baszt, hivatalt, hatóságot, intézetet, káhátét, pontot (mert most minden pont: ügyfélpont, értékesítési pont, információs pont) beszorítanak a már eddig is kezelhetetlen méretű miniszté­riumok vagy éppen a Galaxis Legnagyobb Miniszterelnöki Hivatala alá. Ettől lesz a rendszer hatékony, átlátható, olcsó és velejéig antibürokratikus.

Mintaprojektünk az oktatás, ahol egy „Európában is egyedülálló méretű fenntartó szervezet” (Czunyiné szíves közlése a fent is idézett interjúban) országos főispánja írja alá a legkisebb falusi iskola nyugdíjas napközistanárjának továbbfoglalkoztatásáról szóló szerződését is bármilyen körülmény, igény vagy a valóság bármely elemének ismerete nélkül. Tisztán, elfogulatlanul, csupán a belső világ rezdüléseire hallgatva.

Ez a modell tökéletesen bevált, megérkeztünk a bürokráciamentes, hiperhatékony jövőbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.