galéria megtekintése

Az l betűs szó

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Ezt bizony elcsesztük – valahogy így fogalmazott Fetser János, az MSZP orosházi elnöke, amikor az április 6-i választásokról kérdezték. Fetser megfogalmazása talán nem fog olyan történelmi magasságokba emelkedni, mint az őszödi „elkúrtuk”, de azért ne menjünk el mellette. Fetser úgy gondolta, hogy az MSZP szereplése személyi konzekvenciákat is követel. Fel is ajánlotta a lemondását az orosházi pártszervezet vezetéséről, az általa élesen bírált Mesterházy Attilának – a nyilatkozatai szerint – ugyanez eszébe sem jutott. Sőt maga mondta, hogy az őszi tisztújító kongresszuson újra jelölteti magát.

Az, ahogy Mesterházy kerüli azt a bizonyos l betűs szót, a lemondást, az nagyon emlékeztet 2006 őszére. Miután az őszödi beszéd elöntötte a hazai médiát, a szélsőjobboldal pedig megostromolta a Magyar Televíziót, és az ország máig ható következményekkel járó belpolitikai válságba sodródott, az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is sokáig tartózkodott az l betűs szótól. Pártja is összezárt, a többség valószínűleg megijedt attól, hogy mi lesz, ha jön a Fidesz.

A politikai kultúra megkövetel bizonyos magatartásmintát. Ilyen az is, hogy egy választási vereség nyomán egy párt vezetője legalább felajánlja a lemondását. Különös tekintettel arra, hogy pár napos csúszással maga ismeri be, micsoda szarvashibákat követett el. Azt, hogy ő és környezete nem látta, amit érezni lehetett ebben az országban. Nevezetesen a Jobbik sajnálatos térnyerését, azt, hogy milyen aktívan és hatékonyan kampányolnak azokon a válságvidékeken, amelyeket a szocialisták jórészt magukra hagytak. Vagy azt, hogy alábecsülte a közszolgálatinak nevezett média valóban gyomorforgató kampányát, hogy nem volt olyan hírműsor, amelyben nem simonoztak, meg GyurcsányBajnaielmúlt8éveztek volna egy kiadósat.

 

Mesterházyt elismerés illeti azért, hogy 2010-ben elvállalta a lehetetlen küldetést. Beleállt a történelmi vereségbe. Most 2014-ben, egy tökéletesen a Fideszre szabott, a kihívókat súlyos hátrányos helyzetbe hozó választási rendszerben, újra kikapott. Az önkritikán túl elvárható lett volna, hogy azt mondja: igen, merőleges volt a pálya, de a kampány és annak eredménye az én felelősségem. De nem mondta. Ahogy Orbán is maradt a Fidesz élén, hiába verték meg kétszer két egymást követő választáson. Az ő hívei most persze tromfolhatnak: milyen jó, hogy nem távozott.

Közhely, de igaz, ez egy következmények nélküli ország. Mindig lehet valamilyen érvet találni arra, hogy valaki ne vállaljon személyi konzekvenciákat. A viszonyokra jellemző, hogy a darabjaira hullott kormányváltó összefogás legerősebb pártja még mindig azt gondolja, az őszi budapesti főpolgármester-választásnak akár azzal is nekifuthatna, akit még tavaly novemberben jelölt. S az illető politikus is úgy viselkedik, úgy nyilatkozik, mintha április 6-án semmi se történt volna. Mintha sose hallott(ak) volna az l betűs szóról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.