galéria megtekintése

Az irodalom szégyene

Lassan mondom, hogy tényleg mindenki értse: nincs és nem is lehet olyan irodalmi helyzet, mondat, verseny, ahol Bodor Ádámot megelőzhetné Turczi István. De még Buda Ferencet se. Ha pillanatra is komolyan vesszük az irodalmat mint kategóriát. Ha szövegértésről, stílusról, műfajokról, értékekről van szó. Hirtelen nem is tudnék felállítani a kortárs irodalomban ekkora végletet, ami a két szerző között jelenleg feszül. Nem tudnám jobban széthúzni a skálát.

Ez csak ott történhet meg, ahol fontosabb a körítés, a felszín, a ki tudja milyen kapcsolatok, a ki tudja miféle hiúságok. Ahol nem képesek megborzongani a csontig hatoló mondatoktól és képektől, ahol az irodalom kirakat, ürügy és pántlika. Ahol az irodalom nem az olvasásról szól, hanem a semmitmondó fecsegésről.

Az ízléstelenség valamikor, nem is olyan régen, még szégyen volt. Társaságban nem is nagyon hozakodott elő valaki ezzel, inkább hallgatott. Mert tájékozatlanságot jelentett, az esztétikai érzék teljes hiányát. A szépség iránti közönyt. Ma már dicsekedni is lehet ezzel. Főműsoridőben prezentálni, követendő példaként fölszolgálni. Arcul csapni azokat, akik még tudnak olvasni, és behülyíteni azokat, akik még szeretnének. Ha ez valóságshow lenne, akkor most blazírtan mosolyoghatnánk: ez a világ rendje. Azt szavazzák ki, aki a legtöbbet ér, hiszen az általában unalmasabb is. Aki tud, az mostanában nem lehet fotogén.

 

Ez most egy újabb fokozat. Miközben ezzel Bodor egy kicsivel sem lett rosszabb író, Turczi viszont kínosan feszenghet, mert rajta kívül csak kevesen képesek ehhez szívből gratulálni. A Sinistra körzet vagy A Verhovina madarai az utóbbi évtizedek legfontosabb könyvei, emögött kivételesen valódi szakmai konszenzus áll. De Buda Ferenc díjazásáért sem kellene szégyenkezni. Erre viszont képtelenség hihető magyarázatot adni. Illetve lehet, de az még rosszabb szcenáriót feltételez. Arra pedig most még nem akarunk gondolni.

Tessék megnézni, Bodor mekkora hatást keltett a kortárs prózára. Hányan nem tudták kivonni magukat a hatása alól. Hány hivatkozás, tanulmány, kritika született a műveiről. Tessék olvasni, kérem! Nem hallomásból, bratyizásból, viccből dönteni puszta nevekről, mert ezek a döntések rólunk, olvasókról is szólnak. A mi életünket is megkeserítik azzal a csöppnyi petróleummal, amely több száz liter vizet képes ihatatlanná tenni.

Valamit elcsaltak most. Újra. Csak most sokkal nyilvánvalóbban. A hitet az utolsó értékekben. Abban, hogy a kiemelkedő, a valódi tehetség minden konfliktus, helyi érdek, pitiáner hiszti fölött áll. Hogy ebben még egyet lehet érteni. Azt már megszoktuk, beletörődtünk, hogy a tévéképernyő már nem fér össze a valódi művészettel. Csak kivételes esetekben. Az, hogy értékeket próbál hamisítani, meglévőket eltüntetni, viszont már új fejlemény.

Nem tudom, mi lesz ezután a Prima Primissima díjjal. De a névnek ezúttal nehéz lesz hinni. Ahogy egy barátom fogalmazott pár perccel korábban, most lett belőle végképp: Prima Ignomissima. Az ízléstelenség gőgje.

Mert ilyen hibát csak egyszer lehet elkövetni büntetlenül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.