galéria megtekintése

Az irány kijelölése

5 komment


Kácsor Zsolt

Kissé meglepődtem, amikor fenés közben a penge fölülről mélyen bevágta a jobb hüvelykujjamat, és ömleni kezdett belőle a vér, de hát kellett nekem kaszálni, ha egyszer nem is tudok. Pontosabban szólva csak gyakorlatban nem tudok, elméletben már eléggé jól megy, ugyanis pár hónapja Háy János magyar író egy interjú befejezése után tanított kaszálni a Városligetben, igaz, kasza nem volt nálunk, így hát csak légkaszálási gyakorlatokat tudtunk bemutatni, az viszont jól ment. Mármint Háy Jánosnak, akinek tapasztalata van, én azonban életemben először idén fogtam kaszát a kezembe. S rögtön eltaláltam vele az ujjamat.

De nem akárhogyan, kiderült ugyanis, hogy a jobb pollexben a syndesmosis megszűnt, az extensio és flexio kivitelezhetetlen, magyarul sikerült átvágnom a jobb hüvelykujjamban az ínszalagot, s ennek következtében az ujj felső percét, ami maga a phalanx, nem tudom feszíteni és hajlítani. A phalanx lefittyent, nem mozgatható, s úgy is maradt.

Ezen kissé meglepődtem. Erről a Városligetben még nem volt szó. Pedig Háy János még a kaszafenés menetét is bemutatta, sőt, elárulta, hogy ha az ember eléggé ügyesen lefogja a vasat, akkor a penge hangszerré lényegül át, s ahogy haladunk a fenőkővel előre vagy hátra, úgy váltakozik a hang magassága, feltéve persze ha a munkálatokhoz épséges állapotban van az ember ujja. Nekem egyelőre nincs, pedig a birtok nem várhat.

 

Merthogy az az igazság, hogy kisbirtokos lettem: vettünk egy kis házat egy kis faluban egy kis megyében, ahol minden kicsi, csak egyvalami baromi nagy: a fű. A félholdas falusi birtok megvásárlására egyetlen mentségem az, hogy vélhetőleg mániás szakaszomban történt a tranzakció, s olyankor minden elképzelést megvalósíthatónak tartok, még azt is, hogy egy háromezer négyzetméteres kertet rendben tudok tartani, s le fogok tudni kaszálni. Nem fogok tudni, ez kiderült abban a pillanatban, amikor kaszafenés közben a jobb hüvelykujjam felső perce megadóan lefittyedt, mintegy kijelölve irányát az én műparaszti kedvtelésemnek – aminek az lett a vége, hogy a SOTE Ortopéd Klinikáján kötöttem ki, pontosabban szólva csak akartam, mert bejutni egyelőre még nem sikerült.

Az a merész ötletem támadt ugyanis, hogy a lefittyedt hüvelykujjamat a klinikán megmutatom egy szakembernek. Rendesen fizetik utánam a társadalombiztosítási díjat, én rendesen fizetem az adómat, elkaszálás után megérdemlek egy vizsgálatot. Annyi rosszat hallottam az egészségügyről, gondoltam, megpróbálom – élesben, haha! – én magam, egy átvágott ínszalag az ellátásra följogosít.

Kértem hát a háziorvostól beutalót, s bementem a klinikára, hogy a vizsgálatra időpontot kérjek, mire a betegfelvételen egy kedves arcú nő ránézett a monitorra, s azt mondta: „van egy időpont október 12-re”. Kissé meglepődtem. „De hiszen június közepe van” – motyogtam, mire azt válaszolta együttérző hangon: „Tudom”. Hiába érveltem, hogy nem őszre időzítem ám az ínszalagom kettévágását, hanem már el is követtem, de nem használt, néztem hát bambán az elcsüggedt hüvelykujjamat, ehhez mit szólsz, pajtás, de nem szólt, bámult lefelé, nem mozdult – de azért eléggé pontosan jelölte az irányt, hogy merre megyünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.