galéria megtekintése

Az ígéret földje

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 06. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Keveset tudunk mi, magyarok az angliai munkavállalásról. Ismereteink lényege, hogy jobb ott, mint itthon. Arról viszont itthon nem érdeke beszélni senkinek, hogy az olcsó munkaerő tömeges beáramlása gyors jogvesztési és elszegényedési folyamatot táplál az ottani munkavállalók körében is. Az angol választások előtt az Euronews hírtelevízió sugárzott egy riportot, amely arról szól, hogy a hatalmon lévő konzervatívok állítása szerint mintegy kétmillió új munkahelyet létesítettek 2010 óta.

Ezek azonban szinte mind a munkavédelmi jogszabályok „könnyítése” miatti „nullaórás” állások. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók csak akkor kaphatnak bért, ha van munka, és csak annyit, amennyi időt ledolgoztak. Egyre több ember csak munkaerő-kölcsönző cég útján kaphat munkát. A kölcsönzött munkások kiszolgáltatottak, reszketnek, hogy másnap is jön-e az SMS, hogy mehetnek dolgozni, ezért jobban hajtanak, mint azok, akiknek állandó helyük van.

A kölcsönző cégek a kiszolgáltatottságot kihasználva vagy eleve nem fizetik ki a dolgozóknak, ami jár, vagy nyomásgyakorlással rákényszerítik őket, hogy önként mondjanak le róla. Így a munkavállalók nem tudják, lesz-e a jövő hónapban is jövedelmük, és mennyi. Ha betegek, nem kapnak táppénzt. Nincs fizetett szabadságuk. Gyakran a szolgálati idejüket sem tartják nyilván, így nyugdíjat sem kapnak majd – még arra az időre sem, amit ténylegesen ledolgoztak.

 

A filmben ez úgy derül ki, hogy egy fiatal férfi, akinek gyermeke született, igénybe venné az apasági segélyt – de hiába dolgozik ott már hosszú ideje, a munkáltató számítása szerint még nem érte el a segélyre jogosító hat hónapot. Minden negyedik pedagógust nullaórás munkaszerződéssel alkalmaznak – ők nyáron nem kapnak egy penny fizetést sem; a hipermarketekben takarítanak, ha túl akarnak élni tanévkezdésig.

Angliában a nullaórás munkaszerződés olyasmi, mint nálunk a közmunka – csak ott a magánvállalkozó hasznát szolgálja a kényszerű, olcsó munkaerő, az állam pedig kétszínű módon falaz a jogfosztásnak, miközben saját magát is megfosztja jó sok adóbevételtől. A tőkések szerint ugyanis „a gazdaság felvirágzásához több üzletkötési szabadság kell”. „Tőlem ne kérjenek se végkielégítést, se szülési szabadságot, én egy vállalkozó vagyok” – mondja egyikük.

Európa szegény részeiről sokan érkeznek Angliába, ahol mindig van munka. Csak egyre rosszabb, egyre rosszabbul fizetett, és szinte semmiféle biztonságot nem nyújt. Ott is egyre nő azoknak a száma, akik keményen dolgoznak, mégis egyre szegényebben élnek. Innen – és sok más perifériáról – nézve még mindig az az ígéret földje, mert az innen odakényszerült vendégmunkásoknak megéri bérben, biztonságban aláígérni az ottaniaknak, és folyamatosan erodálják az összes munkavállaló pozícióit.

Nem kell sok történelmi ismeret megjósolni, mi lesz ennek a következménye – előbb vagy utóbb. Már a csütörtöki angliai választásoknak is az az egyik tétje, hogy meddig tűrik ezt az elszegényedő angol munkavállalók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.