galéria megtekintése

Az igazság mérlegén

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 20. számában
jelent meg.

Dr. Feldmájer Péter

A Mazsihisz elnöke, Heisler András a Népszabadság április 8-i számában a holokauszt-emlékév mérlegét igyekszik megvonni. Ennek ürügyén sok dologról ír, leginkább magáról és vélt sikereiről.

Vajon mi köze van az Auschwitzba hurcolt százezreknek, ahhoz, hogy milyen konfliktust generáltak a kormány hibás döntései és a zsidó közösség, elsősorban a Mazsihisz elhamarkodott és túlzó válaszai? Vajon mi köze van ahhoz az elpusztított magyar Izrael emlékének, hogy milyen személyzeti politikát folytat Heisler András, s hogy miért nem tud kilépni Zoltai árnyékából? Vajon miért akarja a szerző a Dunába lőtt tízezrek emlékével igazolni a lépéseit? Szomorú, ha valaki politikai haszonszerzésre akarja felhasználni elei mártíromságát.

A cikk szerint a jó kezdet után változott meg a kormány magatartása, majd a Mazsihisz kompromisszumkészségének eredményeképpen most már ezeket az ügyeket félre lehet tenni, nagyjából rendben mennek a dolgok. A szerző téved, avagy a képzelete meghaladja a valóságot. A kormánynak a zsidó közösséget durván sértő három döntése korántsem volt váratlan, hanem logikusan következett az alaptörvény preambulumának ideológiájából.

 

Ez világosan fogalmaz arról, hogy az önálló Magyarország bármit is tett – ideértve a zsidótörvényeket is –, a kétharmados többségnek elfogadható, a bajok csak akkor kezdődtek, amikor Magyarország szerintük elvesztette szuverenitását, vagyis 1944. március 19-én. Azóta is ezt sulykolják minden diák fejébe. (NB. A kormányzó által kinevezett miniszterelnökök és minisztereik vezették az országot október 15-ig, s addigra már majd ötszázezer magyar zsidót nyeltek el a gázkamrák.)

Ezzel állt összhangban a szobor felállítása, Szakály dr. nyilatkozata és Schmidt Mária kinevezése a józsefvárosi projekt élére. És persze az is, hogy a (zsidó és antifasiszta) Ságvári szerintük a törvényes rend ellen küzdött. A szerző szerint a Mazsihisz kompromisszumkész maradt, de a bojkottal valami egyértelműt közvetített. S ennek köszönhető, hogy a kormány meghátrált. Valójában egy tapodtat sem lépett vissza, sem az emlékmű, sem Szakály Sándor esetében, és annak sincs jele, hogy változna a józsefvárosi projekt vezetőjének személye.

Ám a Mazsihisz elnöke úgy tesz mintha minden rendben lenne. Szemben a cikk állításáival, sajnos megkopott a Mazsihisz tekintélye. E lap hasábjain is többen rámutattak, hogy a Mazsihisz kettős beszédet folytat. Nagy hangon meghirdette a bojkottot, majd kiderült, hogymégsem egészen. Sok zsidó hitközség eleve nem csatlakozott hozzá, és sok pályázó, aki nagy hangon utasította vissza a kormány pénzét, kerülő úton elfogadta. (Arról nem is szólva, hogy sokan, akik a legélesebben követelték a kormány pénzének visszautasítását, havi fizetést kapnak ugyanattól a kormánytól.)

A büszkén beharangozott Mementó mozgalom, amely a visszautasított kormánypénzeket közadakozásból pótolta volna, csúfos kudarcot vallott. Sokak előtt kiderült a király meztelen, a nagy hangú önreklámozás nem vezetett sehova. Nagyon sokan úgy látják, hogy a kormány néhány milliárddal megvette a harcos, érdekvédő Mazsihiszt, az szépen beállt a tornasorba, csak éppen hátrább került egy kicsit.

A Mazsihisz Heisler vezetése alatt kizárólag vesztes csatákat vívott, és ezek értelmét nem is tudta a társadalomnak elmagyarázni.

A szerző a Mazsihisz volt elnöke

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.