galéria megtekintése

Az igazi Jobbik

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 16. számában
jelent meg.


György Péter

A minap a Jobbik egy önkormányzati képviselője nem adta meg a végtisztességet Schweitzer Józsefnek, amire egyetlen oka lehetett, ugyanis, hogy a neológ rabbi zsidó volt.Ez egyszerűen antiszemita modortalanság, igaz, annál nem kevesebb. Ugyancsak nyilvánosságra került, hogy a párt tapolcai alpolgármestere, aktuális parlamenti képviselőjelöltje, Rig Lajos Facebook-oldalán ismerőseivel megosztásra érdemesnek vélte a Somló VédPajzs Szövetség hírportálján megjelent publicisztikát, amely a Cigányság mint biológiai fegyver, Miért kell országunk a zsidóknak címet, illetve alcímet viseli. (A cikket egyébként – amennyire követtem a nyomokat – az Izraelkina blogról vették át.)

Rig Lajos Facebook-oldalát – nem lévén ismerőse – kívülről nem láthatom, jelen információt a Kettős Mérce blogon, Kálmán Mihály cikkéből vettem át. Kálmán Mihály tegnapi cikkére vasárnap délutánig tudomásom szerint sem Rig Lajos, sem Vona Gábor nem reflektált. Olvastam még Vona Gábor február 13-án a Facebookon elhelyezett közleményét, amelyen angyalföldi képviselőtársa modorára reflektált, s egyben közölt egy Rig Lajossal közös fényképet.

A Jobbik elnöke egykori történelem szakos hallgatóként szimpatikus, nyitott embernek látta Schweitzer Józsefet, „aki párbeszédre képesnek tűnt a keresztény magyar többséggel”. (sic!) Mindez óhatatlanul okot ad arra, hogy úgy lássam: Vona Gábor szerint a neológ izraelita rabbi, egyetemi tanár nem tartozott a magyarok közé. Pár sorral lejjebb Vona Gábor parlamenti képviselő félreérthetetlenné teszi, hogy valóban így gondolja. Az angyalföldi eset kapcsán szélesebb ívű gondolatmenetet olvashatunk. „A helyzet az, hogy ez az esemény is csak arra világított rá, a magyar társadalom és a zsidó közösség között vannak kibeszéletlen és zsigeri ellenérzések. És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy a probléma csupán a magyarok antiszemitizmusa, mert az igazság az, hogy a hazai zsidóságban is jelen van a magyargyűlölet.”

 

Nem tudom, hogy Vona Gábor mire gondol, amikor így vélekedik, a helyzet ugyanis az, hogy alapvetően ennek az ellenkezője igaz. A holokausztból mégis hazatért magyar zsidók elsősorban önmagukat gyűlölték meg, hogy mindaz megtörténhetett velük, ami megtörtént. A zsidók közti öngyűlölet a megvetett kisebbséghez való tartozás következménye, mint ezt számos kutatás, szöveg, tapasztalat támasztja alá. Én aztán nem tudom, hogy Vona Gábor hol találkozott magyargyűlölő zsidókkal, én inkább azt látom, hogy a Jobbik környékén szokás a zsidókról úgy beszélni, mint azt Rig Lajos jóváhagyólag idézte volt.

Vona Gábor szerint: „A hazai zsidóságnak fel kell hagynia azzal, hogy magára folyton csak áldozatként tekint, és 70 évvel a második világháború után még mindig bűnösnek bélyegez egy egész nemzetet.” Ez sem így van. Vona Gábor általános alanyként használja a magyar zsidóságot, ami abszurdum. Ha nem csalódom: bölcsész lenne, tudhatná, hogy szövegeket kellene idéznie, s amíg ezt nem teszi, addig okkal vélem úgy, hogy ez az állításként leírt gyanú: egyszerűen gyalázat.

Rögzíteném, hogy a magyar társadalom és a zsidó közösség nem két külön fogalom, nem két külön társadalmi valóság, ellenben az utóbbi az előbbi része.

Ha valakinek pedig – mint úgy tűnik, a Jobbik elnökének – nem evidens, hogy a magyar zsidók a magyar társadalom részei, nem evidens, hogy ez a felfogás igen közel áll a nemzetiszocializmus fajelméletéhez, akkor annak újra kell olvasnia saját mondatait. Hazánkban, melynek sorsát Vona Gábor jobbítani igyekszik, magyarok lakunk, akik különféle lokális, vallási, szexuális, etnokulturális közösségekhez, illetve mindezek különféle variációiból összeadódó mintázatok szerinti újabb közösségekhez tartoznak. Ortodox, neológ, staus quo ante, szekuláris, liberális, konzervatív zsidók, mind magyarok vagyunk, és erről nincs mit beszélni.

A helyzet az, hogy általában nem gyűlölök senkit, így Vona Gábort sem. Mindössze rögzítem, hogy a Jobbik fajvédő párt, amely a nemzetiszocializmus és a magyar zsidótörvények eszméit követi, és terjeszti fiatal, jobbra való magyar állampolgárok között. S ez cseppet sem veszélytelen. Sokunknak, kik között súlyos ellentétek vannak, mégis együtt kell tennünk azért, hogy szavazóik elforduljanak tőlük, s így tevékenységükkel végleg felhagyjanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.