galéria megtekintése

Az Európa-kihívás

12 komment


Lakner Zoltán

A belépés mellett szóló érvek valamivel többet nyomnak a latban – így hangzott Orbán Viktor híres-hírhedt 2003-as mondata az EU-csatlakozásról, amivel mérsékelni igyekezett az akkori kormányt segítő Európa-optimizmust, egyúttal ajtót nyitott az euroszkeptikus, közöttük a szélsőjobboldali szavazók felé. Tette ezt ellenzékből, a csatlakozási tárgyalások nagy részét lebonyolító miniszterelnök szerepét kényszerűen maga mögött hagyva.

Akkoriban Orbán tudatosan lépett ki a magyar politika fősodrából annak hangoztatásával, hogy az EU nem önmagában a jó megtestesülése, hanem majd a tagság teszi lehetővé, hogy küzdjünk Európa „ízlésünk szerinti" átalakításáért. Ez távolról sem volt azonnali politikai sikerrel kecsegtető megközelítés, ugyanis az ezredfordulón az uniós tagság és a nemzeti érdekek sokak gondolkodásában egybeestek.

Sok víz folyt le azóta a Dunán, és sok verejték csorgott le az európai politikusok homlokán is. A magyar közvélemény EU-elkötelezettsége számottevően csökkent, de még mindig többségben vannak a tagság hívei. Mégis, kételkedőbb és megosztottabb lett a magyar társadalom, ahogyan az egész európai közvélemény is: szinte mindenütt fogékonyabbak a nacionalizmusra, a jóléti sovinizmusra, a bezárkózásra, a régi és új sérelmi retorikára, valamint az EU intézményi kritikájára, mint egy-másfél évtizeddel ezelőtt.

 

Ilyen körülmények között vette a bátorságot a magyar kormány egyik legfontosabb tagja, hogy az unióból való kilépés elméleti esélyét latolgassa. A kilépés krakéler felemlítése beleillik Lázár János gondosan építgetett „autonóm politikus" önképébe. Ám éppen az EU-s pénzekért felelős miniszter részéről (vagy az ő szájába adva) felelőtlenség az unió elhagyásának lehetőségét pedzegetni a Brexit viharai közepette.

A brit kilépéssel a magyar kormány fontos szövetségest veszített el. E sokkot azzal próbálja enyhíteni Orbán, hogy a gázra tapos a nemzeti érdekérvényesítésnek nevezett hatalompolitikai futamban. Európa önjelölt védelmezőjének szerepét tempósan formálja át ­Európa újraszervezőjének pózává. Innen nézve a kvótanépszavazás nem kilépési, hanem kritikai, sőt reform­aktus akar lenni. Orbán azt üzeni Brüsszelnek: Európában mindent meg kell változtatni, hogy ne kelljen elhagyni.

A magyar pozíció ereje persze nem fogható a brithez. Viszonylag kevés könny hullana a kontinensen, ha lehetőségeinket hibásan felmérve végképp az unió margójára vagy azon túlra sodródnánk. Ezt, amúgy, Orbán a visegrádi szövetség blokkoló erejével igyekszik megakadályozni.

A közelgő magyar referendumon feltett kvótakérdésre nincs „jó" válasz. Már csak azért sem, mert a kérdés tétje nem a kvóta. Orbán többmilliónyi szavazat erejével akar beszállni az unió átalakításáról szóló vitákba. Neki van Európa-víziója, amely a nemzetek erős embereinek megegyezéséről és a jóléti állam beszüntetéséről szól. Szólhatna arról a hazai Európa-vita, hogy Orbán valójában ezt képviseli. Ezt a kétségkívül manipulatív népszavazást lehetne kihívásként is értelmezni. Ugyanis alkalmat teremt a mindennemű ellenzéknek egy alternatív Európa-vízió – föderatív? demokratikusabb? szociális? – megfogalmazására. Nem elég pusztán azt a választ adni Orbán politikájára, hogy benn kell maradni a most létező unióban, mert ebben az unióban tényleg kevesen érzik jól magukat.

Annak, aki Orbánnal versenybe száll – akár népszavazáson, akár bojkottal, akár választáson –, érzékelnie kell, hogy a „Kint vagy bent?" kérdését valóban megelőzi a „Milyen ­EU-t szeretnénk?" problémája. Errefelé található a reménybeli ellenzéki stratégiák startmezője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.