galéria megtekintése

Az elmeosztály következik

Amikor a nyolcvanas években az MTI-nél dolgoztam, nem volt olyan esti ügyeletem, hogy ne értesített volna a tűzoltóság: ember mászott a Szabadság-híd tetejére és be akar ugrani a Dunába. Ilyenkor kivonult a rendőrség, a mentők, s egy kopaszodó pszichológus a tűzoltóság létráján felmászva próbálta jobb belátásra bírni a delikvenst, ami másfél, uszkve négy és fél órán belül általában sikerült is neki. Én megírtam a hírt, amit aztán az MTI soha nem közölt, a szocializmusban nem másznak emberek a híd tetejére, pláne hogy leugorjanak onnét; nekem azonban mindig követnem kellett az eseményeket.

Innét tudom, hogy amikor a pszichológus vagy a metsző, dunai szél hatására az öngyilkosjelölt végre lemászott, soha egy ujjal nem bántották, sőt takarót terítettek rá, teát adtak neki, majd karon fogva segítették a mentőautóhoz, ahonnét aztán a diliházba vitték. Akkor se bántak vele brutálisan, ha előtte esetleg órákon át heccelte és gyalázta a jelen lévő összes egyenruhást.

Ez nagyon fontos, s ajánlom Bucsek Gábor fővárosi rendőrfőkapitány figyelmébe. A minapi ligeti rendőrattakban ugyanis, melynek során a ligeti fakivágás ellen tüntető aktivistákat a régi szép időket idézve bántalmazták, bizonyos Komáromy Gergelynek is nekiestek, miután az aktivista önként leereszkedett a közlekedési múzeum kéményéről, ahová tiltakozni mászott fel. A hírek szerint a földre teperték, hasba verték, hátba rugdosták, majd mentőautóba tuszkolva a Nyírő kórház pszichiátriájára vitették, mindjárt a zárt osztályra. Azért oda, magyarázta később a rendőrség igen nagy leleménnyel, mert öngyilkossági szándékai voltak. Ami igen életszerű. Mint tudvalevő, az öngyilkosságra készülő ember leginkább tüntetésekre jár végezni magával, ahol, mint a ligetben is, lehetőleg több százan láncolják magukat a fákhoz, és kormányellenes molinókat feszítenek ki a rendőrök orra elé, tudományosabban szólva a szuicid hajlam szinte ellenállás nélkül tör felszínre, és repíti a delikvenst a legközelebbi kémény tetejére, ha meghallja, hogy fákat akarnak kivágni a közelben.

 

Viszont ha az öngyilkosjelölt, mint Komáromy is, önként lemászik a kémény tetejéről, akkor miért teperik le, és rugdosnak bele? Kifejezhetnénk ezt még egyszerűbben is: példának okáért, hogy Bucsek főkapitány rendőrei nemcsak brutálisak, de a következetességnek a nyoma sem található a cselekedeteikben, ám ezek hiába való döfések a rendőrség felé, mert már a látszatra se ügyelnek. Még azt se tudni, hogy Bucsek főkapitány tudja-e, hogy kamaszkorunk legszebb éveit idézi fel a pszichiátriára szállítás, amikor a brezsnyevi időkben a rebellis népség legveszélyesebbnek látszó egyedeit nem börtönbe zárták, nehogy a Nyugat tiltakozása közepette mártírrá nemesüljenek, hanem valamelyik zárt osztályon helyezték el őket, és attól kezdve hivatalosan betegnek minősíttettek, akik sajnos kórházi ápolásra szorulnak. Kérdés, hogy ezt az utat keresi-e ez a kurzus is, esetleg már rá is lelt; lassan esedékes volna a belügynek e tárgyban sajtótájékoztatón ismertetni az elképzeléseit.

Ami a többieket illeti: komoly, megbízható fatelepi mesterembertől tudjuk, hogy például a fát akkor is ki lehet vágni, ha hozzá van láncolva egy tüntető. Kétségkívül sok türelem és fokozott óvatosság kell a művelethez, már-már művészi pontosság, ám aztán busásan megtérül fáradozásunk, mert a művelet befejeztével egyszerre, mondhatni, egy füst alatt vihetik el a kivágott fát és az illetőt; az egyiket a fatelepre, a másikat az elmeosztályra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.