galéria megtekintése

Az ellenállók emlékére

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 24. számában
jelent meg.

Stirling György
Népszabadság

Idézzük fel az 1944-es esztendő hideglelős hónapjait, heteit, amikor a háború már keleti határaink közelében tombolt, és a megállíthatatlanul előretörő szovjet hadsereg átlépte a Kárpátokat. A nyugati szövetségesek légitámadásaitól addig jobbára megkímélt ország a német megszállók jelenléte miatt teljes egészében hadicélponttá vált, és az olasz repülőterekről felszálló bombázók naponta jelentek meg városaink fölött, hogy leszórják halálos terhüket. A háború elérte hazánkat...

Aki felnőtt fejjel élte át azokat a napokat, sohasem felejtheti el azt a feszült lelkiállapotot, melyben akkor élt az ország, és az elszabadult aljas indulatok tobzódása közben rettegve várta a bizonytalan jövőt. Azon kevesek, akik a kortárs szemtanúk közül még élnek, emlékezhetnek arra, hogy nem tudtuk, mit terveznek a sorsunkat irányító gonosz erők és mit hoz a holnap. A nyilas hordák terrorját nyögte az ország és a gyilkolás, a felkoncolás a mindennapok részévé vált: „az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nem csak parancsra”.

Hetven évvel ezelőtt, 1944 őszén egyre kilátástalanabbá vált a helyzet. A rosszul előkészített október 15-i kiugrási kísérlet csődje miatt minden remény elveszni látszott.

 

Mélyponton volt az ország, de ezekben a sötét napokban mégis akadt néhány bátor férfi , aki nem adta fel, és vállalkozott arra, hogy megpróbálja menteni a menthetőt. A náciellenes frontba tömörült erők együttműködéséből megteremtődött egy olyan ellenállási mozgalom, melynek célja a politikai kibontakozás elősegítése mellett az volt, hogy az országot megkímélje a háború pusztításaitól. Ennek megfelelően a katonai vonal kapcsolatot próbált teremteni a szövetséges haderőkkel, a polgári vonal pedig röpcédulákkal, illegális újsággal és rádióadásokkal igyekezett ébren tartani az ellenállás szellemét.

Lehetőségeik korlátozottak voltak, de Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kiss János altábornagy vezetésével jó úton haladt a szervezkedés. November végén azonban árulás folytán a mozgalom egész vezérkara lebukott, és rögtönítélő bíróság elé került. Kiss János, Nagy Jenő és Tartsay Vilmos bitófán végezte a Margit körúti katonai fogházban, Bajcsy-Zsilinszky Endrét Sopronkőhidára szállították és ott akasztották fel december 24-én, szentestén.

Az 1944-es nemzeti ellenállás mártírjai ők, emléküket híven őrizzük és tiszteljük.

Stirling György

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.