galéria megtekintése

Az egyház biznisz lesz

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.

Bence Judit
Népszabadság

Nemrégiben egy szívemből szóló írást közöltek Benczik Vilmos nyugalmazott főiskolai tanár tollából, amelyben azt sürgette, hogy „ne legyen üzlet egyháznak lenni”.

Igen, ennyire egyszerű lenne a megoldás, de hát ehhez erő, elszántság és végtelen kitartás kell, mert igen nagy ellenállásba ütköznének, akik ezt megpróbálnák elérni.

A hazai lakosság elenyésző része vallásos, és szerintem ők is más szemmel néznék az egyházak működését és támogatását, ha tudnák, hogy évente az állami költségvetésből milyen irdatlan összeg megy erre. Nem tájékozottak a támogatások nagyságáról, az adózási kedvezményekről – és akkor még nem szóltunk az úgynevezett „B kasszáról”, az elszámolatlan pénzekről és az ellenőrzési lehetőségek teljes hiányáról.

 

A rendszer rossz és egyre rosszabb lesz. Évről évre egyre több iskolát adnak át az egyházaknak, már nem egy település van, ahol más tanulási lehetőség nincs is. Ennyit a szabad iskolaválasztásról és a világnézetileg semleges oktatásról.

Ami engem illet, reménytelennek látom a helyzetet – ebben a kérdésben is.

 ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.