galéria megtekintése

Az ébresztő

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 19. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

„Feltételezem, hogy a magyarok – akiknek nincs könnyű életük, főleg a sok szegénynek – nagyon jól tudják, mit jelentene egy rossz választási eredmény Magyarországnak.” Ezt az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker mondaná a következő parlamenti választásra utalva. Mindenki tegye a szívére a kezét: hogyan reagálna erre? Örülne, hogy valaki végre őszintén kimondja, amit gondol? Vagy felháborodna, hogy egy idegen vezető beleártja magát Magyarország ügyeibe?

Nos, mindenki sajnálkozhat/megnyugodhat: a bizottsági elnök valóban a fentieket nyilatkozta, de néhány napja, és Görögországról, illetve a görög szavazókról beszélt. Ám nem is ez az érdekes, hanem a nyílt szakítás az „élő politikusról jót vagy semmit” hagyományával, a „tagállamok kormányai csinálnak, amit akarnak” uniós szentírással. A jó előre szürkének és unalmasnak titulált Juncker néhány héten belül többedszer bizonyítja, hogy igenis van humora és stílusa, s a fontos ügyekről nemcsak határozott véleményt alkot, hanem ezt meg is osztja a nyilvánossággal.

Karakteres, politizáló Európai Bizottságot ígért, és szemmel láthatóan igyekszik tartani magát ehhez. Ami pedig az évek óta pénzügyi válságban fuldokló Görögországot, az európai gazdaság fekete bárányát illeti, Juncker taktikusan egyetlen párt nevét sem említette. Mégis mindenki értette, mire gondol, amikor (az osztrák köztévében rendezett vitán) úgy fogalmazott, hogy nem szeretné, „ha szélsőséges erők jutnának hatalomra”.

 

S mondott még mást is – érdemes megint „áthallani” –, például azt, hogy örülne, ha Görögországot olyan politikusok kormányoznák, akik odafigyelnek a kisemberekre is, és akik „értik az európai folyamatok szükségességét”. Könnyű persze választást nyerni a „Nem lesz több megszorítás” és a „Kipenderítjük az EU-t és az IMF-et” szlogennel, főleg, amikor a lakosság nagy része megélhetési gondokkal küzd. Ilyesmivel kampányol Görögországban a jelenleg legnépszerűbb párt, a radikális baloldali Sziriza.

Jó eséllyel előrehozott választások lesznek 2015 elején, és a pénzpiacok már előre berzenkednek a gondolattól, hogy egy unióellenes, populista üzenetekkel operáló párt kezébe kerül a kormányrúd. Kár lenne Juncker szókimondásán hőbörögni, beavatkozást és gyarmatosítást kiáltani (akadnak efféle görög kommentek is). Egy uniós vezető megunta a „jaj, nekünk ehhez semmi közünk” hozzáállást, és elárulta, miként vélekedik egy EU-tagország hétköznapjairól.

Nem zárt ajtók mögött, négyszemközti tárgyaláson, hanem a tévéképernyőn. Ennyi történt – nem több, de nem is kevesebb. Ma ez is soknak számít. Amúgy pedig minden polgár úgy szavaz, ahogy akar; még szép! Megesik természetesen, hogy magukkal ragadják a demagóg üzenetek, és egyfajta vallásos révületbe esik. Ilyenkor nem árt megrázni egy kicsit, hátha magához tér. Egy próbát megér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.