galéria megtekintése

Az áldozat

0 komment


Révész Sándor

Dávid Ibolya és Herényi Károly gyakorlatilag semmilyen jogi vagy anyagi következménnyel nem járó büntetőjogi „megrovásban" részesítése kétszeresen is beismerésértékű. Egyrészt azt üzeni, hogy a semmiért büntették semmivel a vádlottakat, hogy megfeleljenek az elmarasztaló ítéletre vonatkozó elvárásnak.

Másrészt ez az ítélet nem születhetett volna meg, ha a Fidesz vezetői nem akarták volna annak idején bolsevista stílusban egy kriptofideszes vazallussal leszalámizni Dávid pártját és nem kívántak volna e célból karaktergyilkossághoz anyagot gyűjtetni a kommunista diktatúrából átmentett titkosszolgálati kádereikkel."  Csak így lehetett egyáltalán Dávidék kezében kompromittálásra alkalmas anyag.

A sokéves eljárás kivetette a közéletből a vádlottakat, ami jóvátehetetlen kártétel. Dávid Ibolya tehát áldozat. De nem ártatlan. A történelem tele van olyan áldozatokkal, kik bűnrészesek voltak ama rendszer kiépítésében, melynek áldozataivá váltak.

 

A liberális jogállam illiberalizálását, a bírói függetlenség elleni ostromot az első Orbán-kormány kezdte, és ebben Dávid Ibolyának igazságügy-miniszterként kulcsszerepe volt. Ezt annál kevésbé felejthetjük el, minél kevésbé tetszik nekünk, amit vele műveltek.

Dávid Ibolyának sikerült a legfőbb bíróság akkori elnökét, Solt Pált – és minden demokratát – elképesztenie, amikor egy néki nem tetsző döntést hozó bíró korábbi ítéleteinek felülvizsgálatát követelte. Egy igazságügy-miniszter! Aki jogállamban még beszámolót sem kérhet konkrét ügyekről! Dávidnak nem voltak ilyen gátlásai. Kovács Mihály bankár ügyében is megrágalmazta a bíróságot, hogy „nem véletlenül" késlekednek az ítéletettel. Ő volt az, aki eltaposta az államfő kegyelmi jogkörét, amikor példátlan módon nem ellenjegyezte a Kunos Péternek adott kegyelmet. Ő toporzékolt, hogy miért tartják kórházban X. és Y. prominens elítéltet, amikor börtönben is gyógyulhatnának.

Ő harcolta ki a bírák mérlegelési jogát durván sértő törvénymódosítást, miszerint a bírónak kötelező a büntetési tétel középértékéhez igazodni. Rendszeresen kommentált és bírált bírósági ítéleteket, támadta a bírói függetlenség garanciájaként létrehozott Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot. Ha rajta múlik, és annak az Orbán-kormánynak is lett volna kétharmada, éppen olyan szellemben alakították volna át a bírósági rendszert, mint 2010 után.

Dávid azon volt, hogy Orbánnak kétharmad nélkül is akkora hatalma legyen, mint azzal együtt lett. Törvénytervezete a kétharmados törvények kétharmadából felest csinált volna, hogy Orbánékkal kedvük szerint alakítsák a sajtószabadságról, a gyülekezési jogról, a vallásszabadságról – elemi jogainkról – szóló törvényeket. Ő szorgalmazta, hogy az alkotmány rögzítse „a Szent Korona jogi helyzetét".

Amennyiben Dávid Ibolya el akar szakadni attól a „szellemiségtől", melynek áldozatává vált, nyílt és alapos önkritikával kell viszonyulnia a múltjához. Ha nem akar, akkor nem kell, csak a feledékenységünkben ne bízzon. Van archívumunk.

Kapcsolódó cikkek

Herényi Károly: Sikeresen kivontak minket a forgalomból

Jogerősen

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.