galéria megtekintése

Az a buta mobil

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Szétfutott hétfőn az internetes sajtóban a hír, hogy 42 milliárd forintért vesz az állam húszezer mobilt közel húszezer rabjának. Talán a Nol volt az egyetlen, mely ennek az összegnek utánaszámolt. A kommentelők ránk is csaptak: elhallgatjuk, milyen baromi sok pénzt kell belefeccölnünk a tetves bűnözőkbe az eszement uniós szabályok miatt. „Köszönjük, Európai Unió! Egyre több dolog szól már az EU ellen, mint mellett! Ideje lenne újra dönteni!”

Az a 42 milliárd a csatlakozásunkat követő egy évtizedben kapott uniós támogatások 0,6 százaléka. Ez szólt volna az EU ellen, ha tényleg ennyibe kerülnének a mobilok, és tényleg az EU parancsára kellene őket beszerezni. Nem ennyibe kerülnek. Ezredennyibe. 42 millióba. Andy Vajna csak úgy ajándékba kapott a fideszes törvényhozóktól tízszer ennyit. A mi munkatársunk volt elég körültekintő, hogy ellenőrizze az abszurd adatot. Mert annyit azért ebben a rezsimben sem lehet – egy akcióban – lopni, hogy egy nagyon buta, mindössze pár ember hívására alkalmas telefon és hetenként – fokozattól függően – két-három, összesen tíz-harmincperces hívás fejenként kétmillió forintba kerüljön.

Egyébként egy 2013-as törvény rögzíti a fogvatartottak telefonáláshoz való jogát. Ezzel a jogszabállyal helyezték hatályon kívül a rendszerváltás előtt tíz évvel született törvényerejű rendeletet a büntetések végrehajtásáról. Annak utolsó paragrafusa felsorolja, mely passzusok kerültek bele a törvénybe „az Európai Unió jogának való megfelelés” végett. A most alkalmazott nincs közöttük. De a XXI. században nincs civilizált európai ország, ahol a fogvatartottaktól megtagadják a lehetőséget, hogy legközelebbi hozzátartozóiknak telefonálhassanak. És valóban nem a jelenlegi kőkorszaki magyar viszonyok felelnek meg az általános uniós gyakorlatnak, hanem az, amit most végre nálunk is bevezetnek. Eddig ugyanis vezetékes telefon körül tipródtak az elítéltek, amihez a kijelölt telefonálási időben nagyon sokan nem is jutottak hozzá. Őket a magyar állam fosztotta meg a magyar állam által meghatározott jogaiktól. Az a magyar állam, amely őket törvényei megsértése miatt elítélte.

 

Ez a törvénysértés persze semmi ahhoz képest, hogy az állam sokkal kisebb teret biztosít nekik, mint amennyi jár, és amennyi szükséges ahhoz, hogy a börtön ne legyen pokol. Tudniillik a magyar állam nem pokolra ítélte őket, hanem a törvényes feltételek melletti szabadságvesztésre. A törvénysértő magyar államot jogerősen el is ítélték emiatt Strasbourgban. Ahhoz, hogy a jelenlegi létszámnak biztosítani tudják fejenként azt a nyomorult kétszer két métert, 4500 férőhelyet kell létesíteni. Egy férőhely mai árakon tízmillió forintért létesíthető. Ezt tessék beszorozni 4500-zal. Az már valóban negyvenmilliárdos nagyságrend.

A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából készült tanulmány szerint az államnak egy-egy rabra átlagosan a jelenleginél 39%-kal kellene többet költenie, ha a törvényeiben előírt körülmények között tartaná fogva őket. A magyar állam így e törvénysértés által évente, foglyonként több mint félmillió forintot takarít meg. Másfél nap alatt annyit, amennyibe az a buta mobil kerül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.