galéria megtekintése

Átterelés

6 komment


Fekete Gy. Attila

Kétszázezer fővel csökkenti a kormány a ciklus végéig a közszférában foglalkoztatottak számát – jelentette be nemrég Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Mert az tarthatatlan, hogy minden tizedik magyar, a munkavállalók negyede az államnak dolgozik.

Lehet, hogy ez rengeteg, lehet, hogy kevés. De az biztosan sok, ahogy Csepreghy az ATV-ben fogalmazott, vagyis hogy ezt a több százezer embert át kell terelni a versenyszektorba. Mert a kabinet most a skandináv modellt követné, azaz hogy a foglalkoztatottaknak csak a tíz százaléka dolgozzon közvetlenül az államnak.

Tekintsünk el attól, hogy az érdekképviseletek szerint jóval kisebb annál a közszférában foglalkoztatottak száma, mint amennyit Csepreghy mondott. És hogy most sem volt semmiféle előzetes egyeztetés. Még akkor is marad egy nem elhanyagolható kérdés: hol talál majd magának munkát az a 200 ezer ember, akiket az elkövetkező két évben „kiterelnek" majd a közszférából?

 

Csepreghy – Orbán Viktor hangzatos ígéretét idézve – erre csak annyit tudott mondani, hogy nem fognak senkit az út szélén hagyni. Nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője. Mert azt ők sem tekintik megoldásnak, hogy előbb takarékossági megfontolásból az utcára teszik az embereket, aztán meg segélyezik őket.

Kérdés, hogy a hatalom mikor tekinti majd biztosítottnak az elbocsátásra, bocsánat, „kiterelésre" érett közszolgák jövőjét. Ha a kormány eddigi gyakorlatából indulunk ki, nincs gond, mert szerintük közmunkával is biztosítható bárkinek a jövője. Ha 47 ezer forintból meg lehet élni, márpedig ezt egy megbízható fideszes káder állítja, akkor közmunkából mindenképpen menni fog ez.

De a korrupción és a lobbi frontján túl, hol kamatoztathatják tudásukat a kitereltek? Csepreghy egyelőre csak azzal tudja biztatni a hamarosan lapátra kerülőket, hogy már tárgyalnak a piaci szereplőkkel a leépítendő közszolgák foglalkoztatásáról. Nyilván szépen megkérik őket, hogy alkalmazzanak már párat közülük, ha nem akarnak úgy járni, mint az Ákos szponzorálásával felhagyó Telecom. Esetleg adókedvezménnyel próbálják majd ösztönözni őket, ami majd legalább annyi pénzt visz el, mint ha segélyeznék a munkát nem találókat, viszont nem rontja el a munkanélküliségi statisztikát. Vagy ami – megint csak az eddigiekből kiindulva – a legvalószínűbb, tesznek nekik pár visszautasíthatatlan ajánlatot, és ráterelik őket a helyes útra.

A lényeg a terelés. Mindenki arra menjen, amerre a kormány akarja. Terelni könnyebb, mint vonzó feltételekkel átvándorlásra ösztönözni. Olyan ez, mint a tervgazdaság volt, tervezés nélkül.

Ám nem árt, ha a miniszterhelyettes és társai tisztában vannak azzal, hogy még a birkákat sem lehet akárhova terelni. Ha nincs fű, nincs víz, ha veszélyben érzi a biztonságát, a legbéketűrőbb nyáj is megmakacsolja magát. Néha még az is előfordul, hogy elrúgják a terelőkutyát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.