galéria megtekintése

Atomtender alatt járó

2 komment


Marnitz István

Most aztán gondban vannak a fiúk. Legalábbis ha ismerősöm mindeddig kikezdhetetlennek tetsző elméletéből indulunk ki. Szerinte a Fidesznek esze ágában sincs atomerőművet építeni. Kell a francnak egy ilyen böhöm dög. Valljuk be, a nemzeti együttműködésnek kétségkívül nem az atomerőmű-üzemeltetés a legerősebb oldala. Ha rajtuk múlna, most is kivennének belőle pénzeket, például a radioaktív anyagok későbbi raktározási költségeit. Csak szóltak nekik, hogy azt nem lehet.

A Fidesz erőssége inkább a PR-tender és a tanulmányírás, illetve a harc azokkal, akik ezek ellen berzenkednek. Annyi tanulmányt írtak már az új atomerőműről, amennyit elégetve – az értük adott pénzzel együtt – valószínűleg évekig fűthetnék a Parlamentet. Gyűlik is a sok szemét: 2014 óta – amikor Orbán Paks bővítését verseny nélkül Putyinra bízta – a Fidesz úgy tesz, mintha azelőtt semmi nem készült volna. Ahol ugyanis fülkeforradalom van, ott az atomtanulmányokban is fülkeforradalom van. Új világhoz új tanulmányhegy dukál. Ennek szellemében született például a Rothschild-bankház elemzése. A kormány ezt tette közzé honlapján – angolul – saját gazdasági magyarázataként. E szerint ha hatvan évig legalább a mostani kétszeresére rúgnak a piaci áramárak, akkor élete végén esetleg már termelhet nyereséget az egység.

Nyilvánvaló ámokfutás egy ilyenre hivatkozva eladósítani a magyar népet háromezermilliárd – kamatokkal, „kiegészítő” beruházásokkal, a viták és elszalasztott lehetőségek veszteségével együtt vagy tízezermil­liárd – forintra. De a Fidesz ebben jó: értelmetlen és káros ügyek mellett kiállni a végsőkig és tovább. Harcolni mindenki ellen, aki ebben akár csak halkan is az értelmet tudakolja. Vagy aki szerint már az elején, már a papírgyártás időszakában mindent túlszámláznak és minden pénz a haverok zsebében köt ki. Ha vasgolyót gyártanának így, az se kéne, nemhogy egy atomerőmű. Az EU-val pedig, amely még mindig azt hiszi, hogy itt bármibe is beleütheti az orrát, tényleg nem kell kesztyűs kézzel bánni: három keresztkérdéssel beforgathatóak, aztán úgy lehet őket kokizni, hogy az simán eladható védekezésnek. A választók ujjonganak, minden a helyén.

 

Most valami mégis félrecsúszott. Tán kevésnek bizonyult a „Tudta, hogy buzi a Brüsszel?”- kampányuk. Hiszen Brüsszel szabad utat ad a beruházásnak. Nem mondja, hogy értelmes. Csak azt, hogy mossa kezeit: ha a magyar nép nem küldi el azt a társaságot, amely egy értelmetlen beruházás érdekében több ezermilliárd forintos adósságba dönti őket és unokáikat, ám legyen. Gyorsan új ellenség kéne hát. Mert még a végén hipp-hopp, és máris itt állunk a nagy áramokádó dobozzal és egy halom orosz adóssággal a nyakunkban. (Itt azért közbeszól ismerősöm, hogy azt a hipp-hoppot megnézném.)

Kétségkívül nem tudjuk, ez mikor omlik rá az országra, mikor válik megmagyarázhatatlanná vagy az adósság, vagy a kétszeresére nőtt áramár.

Igaz, bármi történjék is, azt még mindig ráfoghatjuk a Rothschildokra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.