galéria megtekintése

Atommeghajtás

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 08. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Ilyenek lesznek az új paksi blokkok is – mutatták be a Roszatom képviselői a dél-oroszországi Novovoronyezsben az ottani atomerőmű befejezés előtt álló újabb reaktoregységét. Már amennyire egyforma lehet két ilyen létesítmény. Mert – mint azt az orosz szakemberek az Atomexpo moszkvai nukleáris energetikai fórumra meghívott külföldi újságíróknak magyarázták – mindegyik egyedi, a technikai részmegoldások egy része függ egyebek közt a megrendelő igényeitől, a helyi földrajzi, szeizmikus, vízellátási és gazdasági körülményektől.

Arra külön felhívták a figyelmet, hogy különböznek a költségek is. Nehogy azt higgye bárki is, hogy az oroszországi prototípus építésére fordított összeg viszonyítási alap lehet a külföldi beruházások árának felbecsüléséhez. Hiszen a két új, egyenként 1200 megawattos novovoronyezsi blokk a hivatalos adatok szerint összesen 219 milliárd rubelbe kerül, ami mai árfolyamon számolva nem egészen négymilliárd dollár. Paks esetében viszont – bár a beruházás részleteinek titkosítása nyomán nem ismertek a részletes adatok – ez utóbbi csaknem kétszeresével kell számolni.

A vendéglátók mindenesetre azt igyekeztek bizonyítani, ami a 2011-es fukusimai erőmű-szerencsétlenség után különösen komoly feladat, hogy az atomtól nem kell félni. A novovoronyezsi telepen most a hatodik és a hetedik blokk épül, az előző öt a szovjet-orosz reaktorok három különböző típusát képviseli (az első, már leállított kettőt például az 1960-as években indították be), baleset viszont egy sem volt. Az újak pedig még biztonságosabbak lesznek – hangsúlyozták az orosz szakemberek. Így a szeptemberben működésbe lépő 6. számú blokk is, amelynek vezérlőrendszerét egyébként a Siemens szállította.

 

Az atomipart egyszerre jellemzi nemzetközi vetélkedés és összefogás, az ágazat túlságosan kényes ahhoz, hogy szereplői korlátlan versenyt vívjanak egymással – hangsúlyozták az ágazat számos külföldi nagyágyúját is felvonultató, a nukleáris energetika és benne a Roszatom minél nagyobb elfogadtatását célzó fórumon. Persze ott, ahol kizárólag az atomenergia hívei jöttek össze, könnyű volt egyetérteni a kulcskérdésekben, például az egyik alaptételükben: ma nincs a nukleárisnál hatékonyabb, a klímaváltozást kiváltó légszennyezést nem okozó energia.

Ám az atom elszánt ellenzőit ez aligha győzi meg. Mint ahogyan az a Moszkvában sokat hangoztatott tézis sem, hogy a megújuló zöldenergia bőven megfér a nukleáris mellett. A Roszatomnak azonban valószínűleg nem is ez, hanem az elmúlt néhány évben megromlott politikai környezet a legnagyobb kihívás. Hiszen tulajdonosa az az orosz állam, amelynek nemzetközi megítélése az ellenzék, a civil szervezetek elleni fellépés, a nacionalizmusra alapozó, gyakran birodalmi vágyakat sugalló kormányzati politika, az ukrán válság kezelése miatt három évtizedes mélypontra jutott.

Ilyen körülmények között nehéz bizonyítani azt, amit vezetői kitartóan állítanak: a társaságot az üzleti érdekek mozgatják, célja pedig a profit, nem pedig Oroszország politikai és gazdasági befolyásának növelése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.