galéria megtekintése

Atom ütem

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 16. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Szenzációs, nyolc éve nem látott növekedési adattal lepte meg a közvéleményt a Központi Statisztikai Hivatal. A magyar gazdaságra most már a „mégjobbanteljesít” szlogent lehet ráhúzni, a 3,5 százalékos atom ütem ezt támasztja alá.

Magának a számnak – amelyet a KSH becslésnek tekint – örülni kell, de ami konkrétan mögötte van, arra csak hetek múlva derülhet fény. Egymondatos gyorsértékelésében a KSH az ipar és az építőipar remeklését emeli ki. Két olyan ágazatét, amely javarészt a külső körülményeknek köszönheti, hogy most eminensként dicsérik. Az ipart a nálunk megtelepedett német és japán járműgyártók és beszállítóik tartják mozgásban, és tévedés ne essék, nem a magyar piacra termelnek. Az építőipar pedig tavalyi mélypontjáról elmozdulva, 20 százalék feletti száguldással igyekszik visszakapaszkodni az elmúlt évtized szintjére. Tegyük hozzá, az uniós források felhasználásával, hiszen még ma is igaz, hogy az átadott beruházások, fejlesztések finanszírozása több mint 90 százalékban brüsszeli pénzekből történik.

Vegyük sorra, ki mindenkinek jár köszönet azért, hogy olyan GDP-adatot kaptunk, amelyre még az Yvette, a felettünk tomboló ciklon is elcsendesült egy percre. A legnagyobb köszönet Orbán Viktornak jár, ő nevezte ki ugyanis Lázár Jánost az uniós pénzcsap megnyitásáért felelős vízszerelőnek. Lázár a megbízást becsülettel teljesítette, csőtörést okozott, igaz, mára a dugót is sikerült beütnie a vezetékbe, magának vindikálva a pénzcsatornázási rendszer feletti felügyelet jogát. És ezt a túlkapást nemcsak Brüsszelben, de Oslóban, a valódi civil szférát támogató Norvég Alapnál sem kultiválják.

 

Köszönet jár a Pasa park lakóinak is, hiszen mint látjuk, úgy bővül a gazdaság, ahogy Rogán Antal lakása (és nyaralója és autóparkja). A Fidesz régi-új frakcióvezetője, úgy is mint a gazdasági bizottság elnöke, minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a törvényhozási oldalról gördülékeny lehessen a támogatás.

Hála jár lakótársának, Varga Mihály pénzügyminiszternek, aki mióta felhagyott a reménytelen csontvázkereséssel és az IMF szédítésével, energiáit a költségvetési hiány leszorítására fordította, miközben betöltötte az elődje, Matolcsy György tavaly márciusi távozásával keletkezett mérhetetlen űrt. Utóbbinak szintén jár a köszönet, hiszen jegybankelnökként már nem akadályozta a gazdaság rendbetételét, mi több, kétezermilliárd forintos legújabb növekedési hitelprogramjával éppen annak körülbástyázására törekszik.

Főhajtás dukál azoknak a befektetőknek, akiknek volt türelmük kivárni az unortodoxia atyjának távozását, és nem mondtak le fejlesztési terveikről. Köszönet jár a KSH-nak, hogy módszertani változtatásokkal és az adatok szakszerű újraszámolásával, a tavalyi első negyedév adatait lerontva, sikerült még jobb színben feltüntetnie a gazdaság aktuális állapotát. A magunk részéről javasoljuk, hogy Brüsszelbe is adjanak fel egy köszönő dísztáviratot. A kellő tisztelettel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.