galéria megtekintése

Átnevezés

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.

Péter László
Népszabadság

Nem tudom, valóban olyan nagy-e a fölzúdulás, mint ahogyan némelyek a látszatát keltik. Csodálkozom, bár megértem, hogy a hajdani deákok ragaszkodnak emlékeikhez, kedves iskolájukhoz. De az iskola nem azonos a nevével, kivált nem a névadóval. Olyan névvel, amelyet egy diktatúra kényszerített rá.

Az eredetileg Hunyadi János Gyakorló Gimnáziumként indult iskolát minisztériumi ukáz tette Ságvárivá. Milyen furcsa, hogy amikor az ötvenes években megszüntették a hagyományos középiskolai neveket, a Szent Imre polgárit, a Szent Erzsébet leánylíceumot, a Baross Gábor Gyakorlógimnáziumot, a Klauzál Gábor reálgimnáziumot, egy mukkanás sem volt. Az én iskolámnak olyan – egyetemi katedrára méltó – tanárai voltak, mint Czógler Károly, Vajtai István, Visy József. Még főreáliskolai korából: Babits Mihály! A mai tiltakozók zöme még pólyában lehetett, de a szüleik emlékeznek rá, hogy szó nélkül kellett elviselniük a hatalom döntését. Most sokan nosztalgiáznak, s mindjárt antiszemitizmussal vádolják azokat, akik a csendőrgyilkos és moszkovita Ságvári Endrét nem tartják eszményi példaképnek a magyar ifjúság előtt.

Nehogy opportunistának bélyegezzenek e hirtelen hagyományvédők, én a Népszabadság 2010. november 16-i számában már megvallottam álláspontomat: a Szegedi Tudományegyetem hírneves gyakorlógimnáziumának méltó és a város múltjában gyökerező nevet kell választania. Akinek kedvesek az emlékei az iskola Ságvári-múltjából, nyugodtan ápolják, de ne tegyenek keresztbe az új, remélhetőleg az eddiginél is színvonalasabb teljesítményt ígérő korszaka elé.

 

„Nincs szabályozva, hogyan kell átnevezni egy iskolát” – panaszolták többen. Ha szabályozva nincs is, tapasztalat van. Középiskoláink az első világháborúig nem kaptak egyedi nevet. 1922-ben a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium fölszólította őket, javasoljanak három nevet, s ebből a háromból választott a minisztérium. Így született Szegeden a Tömörkény István, Baross Gábor, Klauzál Gábor és a többi iskolanév. Ezt a gyakorlatot lehet most fölújítani. A tantestületek válasszanak három nevet, a főhatóság pedig válasszon közülük.

*A szerző irodalomtörténész, professor emeritus, a 100. esztendejében, 1951-ben megszüntetett Baross Gábor Gyakorlógimnázium tanulója, 1935–1943

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.