galéria megtekintése

Arcátlan pofapénz

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Éppen csak hogy tűzijáték nem gyúlt és görögtűz nem égett néhány héttel ezelőtt, amikor fideszes országgyűlési képviselők sorra jelentették be egy-egy megyeszékhelyen, hogy mekkora és mennyire rendkívüli támogatást kapott szeretett városuk. Nyitrai Zsolt Egerben például odanyilatkozott: a támogatás valójában azt jelenti, hogy „a magyar kormány partnerként tekint Heves megyére, Egerre s az itt élőkre”.

E logikát követve azt kell mondanunk, hogy a magyar kormány ezek szerint bizonyosan nem tekint partnerként Nógrád megyére és a salgótarjániakra, Csongrád megyére és a szegediekre, Borsod megyére és a kazincbarcikaiakra. Itt nem veregetik hátba egymást ünnepélyes kedélyességgel a képviselők és a polgármesterek, s nem tetszeleghet abban a pózban egyetlen honatya vagy honanya sem, hogy lám, milyen vagányan megszerezte, kitaposta, kijárta, kibrusztolta a pénzt az övéinek.

S ha nem is kegyeskednek ezért egyenként kezet csókolni neki – pedig azért talán az sem igazán lenne ellenükre –, azért csak lássák, hol lakik az úristen mostanában. Szeged és Kazincbarcika egy fillért sem kapott, Salgótarján pedig a kért hatszázmillió forint helyett kénytelen annak tizedével beérni. Tisztázzuk rögtön: nem luxusingatlanokra, stadionberuházásra, netán újabb szökőkutak építésére kellene a pénz (bár Kaposvár esetében, ahol az egy főre eső szökőkutak száma jócskán meghaladja az országos átlagot, még ebben sem vagyunk annyira biztosak...), hanem alapvető ellátások finanszírozására.

 

Olyanokéra, amelyeket az állam kötelező feladatként rótt az önkormányzatokra: bölcsődék, óvodák, szociális hálózatok fenntartására, idősek, hajléktalanok gondozására. Egyszerű matematika. Salgótarjánnak évente 4,4 milliárdjába kerül e feladat ellátása, amiből kétmilliárdot normatív támogatásként megkap, egymilliárdot saját adóbevételeiből fedez, több mint egymilliárd azonban még mindig hiányzik. Ezt – vagy ennek egy igen jelentős részét – szokta az állam úgynevezett „önhikis” támogatásként az év vége felé odaadni a településnek, és oda is adta rendre mindaddig, amíg hithű fideszes volt a város vezetője.

Csakhogy a salgótarjániak keze tavaly ősszel megbicsaklott, valami rejtélyes oknál fogva rossz helyre húzogatták az ikszeket, mígnem végül szocialistát juttattak a polgármesteri székbe. Most aztán megnézhetik magukat. Rendes demokráciákban bizonyára létezik egy táblázat, egy szorzó, s amikor mindannyiunk közös pénzéből, a költségvetésből visszaosztanak, ezt használva, így a szikár tények alapján döntenek. A többől arányosan több, a kevesebből arányosan kevesebb jut mindenkinek. Mármint: mindenkinek.

A mi demokráciánkban a mi pénzünket, egyfajta hűbéri viszonyrendszert fenntartva, a sajátjaként kezeli, jutalmazásra és büntetésre használja a mi kormányunk. Nagy eséllyel mi ellenünk. Kénye-kedve szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.