galéria megtekintése

Apokalipszis most Magyarországon

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 02. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Felfoghatatlan szegénységben élők ezreinek szorulhatott össze a gyomra a félelemtől Óbudán és Újpesten egyaránt, reménytelenségben fulladozó fiatalok fejlődhettek kétségbeesetten antifasiszta frontba, amikor meghallották: a Fidesz támogatja a Jobbik javaslatát, hogy legyen ingyenes wifi-szolgáltatás egész Budapesten.

Ha ez így történt, fantasztikus politikai akció volt Gy. Németh Erzsébeté. A Demokratikus Koalíció politikusa arról tájékoztatta a sajtót: Budapesten összeállt a Fidesz–Jobbik-koalíció, hiszen Tarlós Istvánék támogatták egy szélsőjobboldali politikus indítványát. Gy. Németh szerint további bizonyíték az együttállásra, hogy a baloldali ellenzék budapesti érdekeket szolgáló javaslatait rendre lesöprik az asztalról.

Minthogy kevés esélyt látunk arra, hogy a rettegés valóban összeszorította a potenciális baloldali szavazók többségének torkát, amikor a szabad internet-hozzáférésről hallottak, így azt állítjuk: Gy. Németh produkciója újabb bizonyíték arra, ma nincs kilátás arra, hogy hamarosan helyükre kerülnek a baloldali ellenzék dolgai. Mert nem politizál, hanem kommunikál, nem ért, hanem értetlenkedik, nem megismer, hanem tud, nem lesz, hanem volt.

 

Ezúttal például azt láttuk, ahogyan a képviselő sokakat értesít arról, hogy a jobboldali nagykoalíció teszi majd lehetővé az ingyenes netezést. Hogy mi végre a politika, ha nem látják, hogy ezt nem most kell, az módfelett érdekes kérdés. Hiszen ezúttal nem arról van szó, hogy hajléktalanvegzálásban izmozik együtt a két gyűlöletben versenyző jobboldali erő, miközben sorra szavazza le a baloldal ingyenes internet-hozzáférést előrevetítő javaslatait. Ebben az ügyben nem a világképek közötti fénylő differencia látszik, hanem az: a baloldalt zavarja, hogy egy rászabott ügyben jobboldali pártok járnak el, az emberek meg jól járnak. (E tekintetben mindegy, hogy korábban az akkor még Együtt–PM tette asztalra az ingyenes internet ügyét.)

Ez is mutatja: a Jobbiknak sokszor épp azok segítenek maskarát ölteni magára, akik leginkább tartanak valódi karakterétől. Mert varázstalanítják a szavakat, amikor Jobbik–Fidesz-koalícióval turnéznak olyankor, amikor a közösködésnek ingyenes internet lehet a vége. Okkal kérdezhetik megannyian: ez olyan szörnyű? Épp ezért lefuthatom itt a kötelező kűrt, hogy a Jobbik náci, együtt vezeti ki a Fidesszel Magyarországot Európából, úgy tapossák el a demokráciát, ahogyan egyetemi hallgató saját méltóságát a házibuliban hajnal négy után – és egyébként köztársaság. Ez annyival segít a szélsőjobboldal előretörésének megértésben, mint egy Dr. Alban-koncert.

Amíg nem sikerül ügyekkel és közösségekkel foglalkozni a tanult történetek mesélése helyett, addig nem azon kell csodálkozni, hogy a Jobbik előretör, hanem azon, hogy csak ilyen lassan. Mert a politikától elzárt területen ragadt baloldali ellenzék és az impotensen is nagyzoló kormány teljesítménye nagyobb sebességet indokolna.

Elvégre az Apokalipszis mostban azt mondják, a világ nyüszítéssel ér véget. Mi meg már nyüszítünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.