galéria megtekintése

Antiszocpol

8 komment


F. Szabó Emese

Szép a nagy család, és jó, ha egy kormány támogatja a gyerekvállalást. Akár közvetlen támogatással, akár adókedvezménnyel vagy bármi mással. Ez a jelenlegi kormány idején családi adókedvezménnyel indult, ami most egy és két gyerek után gyerekenként tíz, illetve 12,5 ezer forint, három gyereknél viszont már 33 ezer. Ez a mentalitás csúcsosodik most ki a megújult csokkal, amely csillagászativá teszi a távolságot az egy és két, illetve a három és több gyerek között. Hiszen egy gyerek csak 600 ezer forintot ér, kettővel már lehívható 2,6 millió, háromnál viszont akár tízmillió forint is. Lehet azon vitatkozni, hogy tényleg háromszor többet ér-e egy gyerek, mint egy másik, de felesleges, hiszen az államnak joga van azt mondani: többet ér, mert többen leszünk.

Kár, hogy valójában nem lettünk többen a családi adókedvezménnyel sem, nem nő trendszerűen és jelentősen a születésszám. Mert valószínűleg nem is ez a valódi cél. Hanem a megfelelő helyen a megfelelő állampolgárok megszületése. Nem véletlen, hogy mind az adókedvezmény, mind a csok kiterjesztése jövedelemplafon nélküli. A lényeg ugyanis, hogy minél magasabb jövedelem mellett érje meg igénybe venni a támogatást. Ez az szja-kedvezmény esetében 660 ezer forint havi jövedelem, ami még akkor sem tartozik az átlagba, ha mindkét szülő dolgozik, hiszen az átlagbér 250 ezer forint. S mivel a kormány szerint az ideális családban csak az apa dolgozik, neki kell rendelkeznie 660 ezer forint jövedelemmel. Persze az adókedvezménynek mindenki örül, még a minimálbéres is, úgyhogy alig tűnik fel az aránytalanság.

Ugyanez a helyzet a csokkal is. Természetesen itt is nagyon jól jár a kétgyerekes pedagóguscsalád, amely bevállal némi állami pénz érdekében egy harmadik gyereket. Ez is lenne a lényeg. A háromgyerekes család kaphat tízmillió forint támogatást, tízmillió forint támogatott hitelt. Budapesten ennyiért ugyan nem lehet kapni új lakást, amelyben elfér három gyerek, úgyhogy azért csak kell hozzá még legalább tízmillió forint saját erő is, ami már erősen szelektál. Vagyis ki jár legjobban? Aki olyan helyzetben van, hogy a lakhatását úgyis megoldaná. De milyen jól jár, ha az állami támogatást állampapírba teszi, húszmillió saját tartalékból és ultra alacsony kamatú hitelből pedig vesz egy lakást – mivel a hitel kamata alacsonyabb, mint a Prémium Állampapíré, még hozam is lesz a végén.

 

A csok – és az új lakás értékesítésének áfacsökkentése – hivatalosan szociálpolitikai kérdés. Ám talán kissé cinikus szociálpolitikának nevezni, hogy a felső középosztálynak kitalált támogatást némileg csökkentett mértékben az átlagközalkalmazott vagy bolti eladó is igénybe tudja venni.

Cinikus az a hozzáállás is, hogy családtámogatás címén azt a réteget akarja feljebb húzni az állam, amelyik a legtöbbet fogyaszt. Mert hiába születik több gyerek a gazdag családokba – már ha valóban ez lesz a csok hatása –, attól csak az olló nyílik szét még jobban szegények és gazdagok között, ami pedig a társadalmi igazságtalanság legbiztosabb fokmérője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.