galéria megtekintése

Anarchiapolitika

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 22. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

    

Most, hogy Lázár János az MFB-vel megalapíttatta a szintén állami Magyar Villamos Művek gázkereskedőjének konkurensét, ideje, hogy áttekintsük a Fidesz anarchodadaista energiapolitikájának főbb irányait. Ellenzékből folyamatosan verték az asztalt: a komcsik azonnal csökkentsék a benzin és a gáz árát, hagyják abba bűzös üzelmeiket a ruszkikkal, különösen a Déli áramlat nevű puccsot, éljen a Nabucco, le a pénztalicskázó erőművek luxusprofitjával, a közműcégeket viszont ne merjék adóztatni.

Ennek megfelelően kormányra kerülvén azonnal a Déli áramlat legőszintébb híveivé váltak és még élve eltemették a Nabuccót. A benzinár azóta is szabadon szárnyal, mint VIP-páholyban a főügyész füle mellett Orbán szotyihéjaA szegények és a cégek gázárát megemelték. Az erőművek luxusprofitjáról szó se essék, ellenben a közművek a föld alá döngöltetnek rezsicsökkentésseladóvalkekeckedéssel.

Aki nem Arial betűtípussal írja a narancssárga rezsihirdetménybe, hogy „éjen a rezsi csökentés”, Németh Szilárd vasöklétől retteghet. A rezsiügyi népbiztos akár Misi bácsinak a kilencediken is leleplezi az ármánytNa nem azthogy kell törvénymódosításokkal Fidesz-haveroknak milliárdokat tolni. Hanem a külföldi befektetők, a szocik és eurobürokraták titkos népnyúzó szövetségét.

 

Kit érdekel, hogy a műsor miatt csak magyar kisvállalkozókközös képviselőkkistelepülések mennek tönkreAz a pár külföldi befektető kibírjalegfeljebb majd úgy adják vissza az egészetahogy kapták. Orbánék a másik sötét komcsi-ruszki mutyit betetőzve megvették a Mol 21 százalékát az oroszoktól, Gyurcsányék szénné alázott IMF-hiteléből, potom félezermilliárd közpénzért.

A csomag értéke azóta feleződött, a felelős és a kétszázötvenmilliárd eltűnt. Abból, hogy Orbán szerint ez – az oroszok kipöccintése – kellett a magyar családok biztonságához, egyenesen következik, hogy a vitatott paksi bővítés az évekig ígérgetett pályáztatás helyett titokban az oroszoké lesz. Még hitelt is adnak, amivel Putyin szerint Magyarország végleg függetlenné vált tőlük, és tényleg, Orbán ma már csak úgy passzióból drukkol nekik Ukrajna (és korábbi önmaga) ellenében.

Hosszas vajúdás után állami százmilliárdokbólkínai és OTP-kölcsönökből a tavaly még haveri MVM megvette a titkos anyagokban értéktelennek minősített központi gázrendszert, és az MFB-nek is leesett egy tároló. Államosításnak nem nevezném, mert az Giró-Szász András és Németh Szilárd szerint a komcsik szava; kéretik erről Semjén Zsoltot is értesíteni.

A gáz iránti igény zuhana tárolók üresek, logikus tehát, hogy az Orbán–Simicska-feszülés áldozatává vált MVM ellenében alapítunk egy másik állami gázcéget. És ne feledjük, jön a – Seszták miniszter szerint nyereségérdekelt – Nonprofit Állami Rezsiellátó Vállalat is. A formabontó előadás valószínűleg hasonló stílusban folytatódik. A közönségnek egyelőre tetszikfőleg, mert a jegy ára utólag fizetendő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.