galéria megtekintése

Amikor magyarokra lőttek a határon

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 18. számában
jelent meg.

Kőműves József

A Gulyás Gergellyel készült interjú egyik kérdésében szó esik arról, hogy 1989-ben a határőrök egy keletnémet állampolgárt dulakodás közben lelőttek. A félreértések elkerülése végett: ez a tragikus eset nem fegyverhasználat, hanem baleset volt, ezt a győri katonai ügyészség egyértelműen megállapította. A határőrök az 1987-ben módosított szabályzat szerint csak önvédelemből használhattak fegyvert. Csak figyelmeztető lövést adhattak le a levegőbe.

Az említett eset augusztus 21-én 21.50-kor történt. Egy keletnémet család tartott a határ felé, akiket a határőr felszólítással, majd figyelmeztető lövésekkel igyekezett megállítani. Mivel nem álltak meg, a határőr előrefutott és a férfi elé állt, hogy megakadályozza a határ átlépését. A férfi egy nehéz táskával leütötte a határőrt, és megpróbálta elvenni a fegyverét, de az nem engedte. A percekig tartó dulakodásban elsült a figyelmeztető lövések alkalmával kibiztosított fegyver, olyan szerencsétlenül, hogy a férfi fejét találta el. Mivel dulakodás közben átsodródtak a határon, és a tragédia már osztrák területen történt, az eseményt osztrák–magyar vegyes bizottság is vizsgálta. Az esetről az osztrák lapok is tudósítottak és jobban ragaszkodtak a valósághoz, mint a magyar média. Sankt-Martin és Deutschkreutz községek lakosai 10 000 schillinget gyűjtöttek össze, amit át is adtak a még gyógyulófélben lévő határőrnek.

A határsáv megszüntetése után keletnémet állampolgárok ezrei próbáltak a zöldhatáron Ausztriába jutni. A határőrség igyekezett megakadályozni a tiltott határátlépéseket, de kevés sikerrel. Sok száz határsértőt elfogtak, de legalább annyinak sikerült Ausztriába jutni. Volt olyan hétvége, amikor több mint ezren lépték át illegálisan az osztrák–magyar határt. Akiket pedig elfogtak és figyelmeztetés után az ország belsejében elengedtek, másnap újra próbálkoztak. Akiknek nem sikerült, egyre agresszívabbak lettek. Egy nő könnygázspray-vel szembefújta a járőrt, másutt leütötték a katonát, de olyan eset is volt, hogy egy német család magyar kísérőjével érkezett a határra, és a két férfi egyszerűen lefogta a határőrt, amíg a többiek átmentek a határon. Világossá vált, hogy ezt a tömeget, az elszánt emberek sokaságát hatósági eszközökkel nem lehet megállítani.

 

A macska-egér harcnak csak a szeptember 10-i határnyitás vetett véget. Az események tanulsága, hogy a hatósági eszközökkel visszatartott, elszánt és elkeseredett embertömeg agresszivitása fokozódik, és előbb-utóbb tragédiákhoz vezet.

Az 1989-es menekültkrízis másik eseménye a román határszakaszon játszódott le. A zöldhatáron keresztül 1988 nyarától kezdtek jönni a menekülők, és 1989-re ez már tömegessé vált. Novemberben már több mint 30 000 menekült tartózkodott Magyarországon. A román határőrségnél engedélyezett volt a fegyverhasználat a menekülő határsértőkre. Az elszánt tömeget ez sem tartotta vissza. Sűrűn előfordult, hogy a román járőr határsértő üldözése közben magyar területre tévedt, itt fogta el, és innen vitte vissza a menekülőt. Ha a magyar határőr jelen volt, ez nem fordult elő. Ez is tanulság: még a fokozott erőszak is csak óriási tragédiák árán tudná tartósan megakadályozni a tömeges menekülést.

A szerző nyugalmazott határőr alezredes

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.