galéria megtekintése

Amiért Orbán nem

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 05. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Lehetett volna Donald Tusk helyett Orbán Viktor az Európai Tanács elnöke? Lehetett volna. Lengyelország is csak tíz éve tagja az EU-nak. Nem is tartozik a nagy európai államok közé. Ahogy maguk a lengyelek nevezik, államuk középhatalom. Alapvető gazdasági mutatóink, fejlettségünk sem különbözik olyan nagyon. A lengyel társadalom fejlettsége, eszmei világa is elég hasonló a magyarhoz. A kultúrák is közel állnak egymáshoz. A lengyel miniszterelnök nevének nemzetközi ismertsége sem volt nagyobb, mint Orbán Viktoré. Sőt Orbán már csak könnyedebb angolnyelv-tudása miatt is jobban tudna személyes kapcsolatokat teremteni európai vezető kollégáival. Tusk angolja döcögős, mondják, s ezt sokan felróják az ET új elnökének.

Orbán és Tusk: elnökségi átadás-átvétel 2011. július elsején
Orbán és Tusk: elnökségi átadás-átvétel 2011. július elsején
Peter Andrews / Reuters

A két vezető politikai pályájában sok a közös vonás: ellenzéki múlt az államszocializmus idején, liberális gyökerek, majd csatlakozás a kereszténydemokráciához. Tusk és pártja hasonló elszántsággal küzdött a hatalomba szavazott utódpárttal, mint a Fidesz. Mind a ketten harcos, ám érdekelvű antikommunisták. Tusk hasonlóan erőskezű vezetője pártjának, mint Orbán. Hatalmának hét éve alatt voltak politikai botrányok is. De soha nem tett kísérleteket az alkotmányos jogok, a sajtószabadság csorbítására. Nem okozott értékbotrányokat, mint O. V. Pártjának haveri köre nem szállta meg a gazdaságot. (Habár volt egyébként ilyen szándék.)

 

Tusk – ellentétben Orbánnal – soha nem adta fel európai elkötelezettségét. Sőt egymás után kétszer is európai programmal nyert lengyel nemzeti választásokat. A lengyel nemzeti érdekeket Tusk úgy értelmezte, hogy a lehető legtöbb előnyt szerezzemeg országának Brüsszelben, finom diplomáciával, nem „szabadságharccal”. Jaroslaw Kaczynski, Tusk elődje a kormányfői székben megpróbálkozott ezzel a módszerrel: egyszerre harcolt Brüsszel, Berlin és Moszkva ellen, amivel nevetségessé tette és elszigetelte magát és országát. Nem véletlenül lélegzett fel Európa (a keleti és a nyugati fele is), amikor távoznia kellett a hatalomból.

Tusk kormánya ügyesen lavírozott Brüsszel és Washington között is. Lengyelország a NATO számottevő tagja. Pedig nekik sincsen több pénzük a honvédelemre, a hadsereg karbantartására, mint Magyarországnak. (Nálunk viszont a HM azzal hívja fel a figyelmet magára, hogy egy változékony eszmeiségű irodalmár alkotásait kolportálja.)

Lengyelország az elmúlt években – ellentétben hazánkkal – komoly tényező a kelet-európai térségben és a demokratikus törekvések előmozdítója a posztszovjet államokban. Tusk is megpróbált javítani az Oroszországgal és elnökével való viszonyon. De eközben nem elfelejteni, hanem tisztázni akarták a korábbi vitás ügyeket, s szó sem volt holmi vigéckedésről. Tusk nem járatta le magát azzal a civilizált világban, hogy Vlagyimir Putyin politikáját, rezsimjét követendő példaként állítsa be. Hiteles európai politikus a mai súlyos válságban is, így képviselheti az EU-t a világban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.