galéria megtekintése

Ami a meghatározó

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 16. számában
jelent meg.

Népszabadság

Tamás Gáspár Miklós bírálja az ellenzéki pártokat, mert azok jelenlétükkel legitimálják a Fidesz parlamentjét, alkotmányát és rendszerét (Balsors, 2014. szeptember 18.). Lehet-e a politikusoktól azt kérni, hogy az oly sok energiával, küzdéssel, gyakran a barátság és kollegialitás feladásával kiküzdött posztokat maguktól beáldozzák? Karriert, elismerést, jólétet – csupán elvekért? Lehet, de nem életszerű. TGM is egy teljes cikluson keresztül a jobboldali MDF-kormányzás (Horthy újratemetése, médiaháború, Göncz Árpád kifütyülése stb.) idején ült a törvényhozásban, sőt már előtte, a sokat szidott állampárti parlament munkájában is részt vett, miután 1989-ben Budapest 14. választókerületében képviselővé választották.

Mindazonáltal TGM kritikájával egyetértek, a mai ellenzék vezetői nem az igazság bajnokai, és ez nem tesz jót a baloldali mozgalmaknak. Hozzá szeretném azonban tenni, hogy egy mozgalom nem azért száll alá, mert a vezetői gyengék, hanem azért lesznek gyenge vezetői, mert a mozgalom leszálló ágba kerül. Nincsen rá társadalmi kereslet. Az emberek nem úgy gondolkodnak, nem fogalmaz meg érdekeket stb. Ezért a tehetségesebbek (akik ezt hamarabb észreveszik) átpártolnak az életképesebb, a tömegigényeket jobban kifejező mozgalmakhoz. Nem véletlen, hogy a legnagyobb baloldali pártot is egy kispályás vezette a mindent jelentő választásokba. Ezzel szemben a Jobbik kitermelte magából az eseményekre eredetien, határozottan és taktikusan reagáló vezetőjét.

Én például mint baloldali kötődésű választópolgár, nem bosszankodom azon, milyen hülyeségeket tesznek, gondolnak, mondanak az ellenzéki pártok vezetői, mert számomra ezek azt sugallják, hogy még nincsen nagyon nagy baj. Ha az országot veszélyeztető baj lesz, és a többség a jelenlegi hatalmat emiatt akarja leváltani, meg fog jelenni nagyon sok ezt artikuláló, tehetségesnél tehetségesebb politikus. TGM filozófusi tapasztalatai és műveltsége ahhoz kellene, hogy kiderítse, miért van az, hogy a legnagyobb közös érdekű választói tömeget, az alkalmazottakat sem a szocialisták képesek a leghitelesebben megszólítani. Illetve, hogy minek kell történnie, amitől ez a réteg annyira kizsákmányoltnak érezze magát, hogy együttes erővel szembeforduljon azokkal, akiket kizsákmányolóinak tart.

 

TGM gyakran hivatkozik a népre (a populisták innen kapták a nevüket), de nem derül ki, ki a nép. A plebs, az érinthetetlenek, a legszélesebb kaszt vagy a munkásosztály? Persze ha elfogadná azt, hogy a nép a választók összessége, akkor nem tudná maga artikulálni a nép szándékait, minthogy az négyévenként manifesztálódik. TGM elképzelését a „népi” közgondolkodásról a szociológiai vizsgálatok, közvélemény-kutatások és mélyinterjúk nem támasztják alá. Például Vásárhelyi Mária írásait olvasva kételkedve osztom TGM reményeit, miszerint a mai gimnazisták fogják baloldalivá tenni a többséget.

Katka Aranka

1990 legelején, teljesen szabad választáson jutottam be a régi parlamentbe, két (2) hónapra, ahol a tiltakozást és a teljes elutasítást képviseltem, amire a megbízásom szólt a választóimtól. Az új Országgyűlés első törvényhozási ciklusában a jobboldali kormánypártoknak nem volt kétharmados többségük, a köztársasági elnök az akkori legnagyobb – és csakugyan igen nagy és befolyásos – ellenzéki pártból került az állam legdíszesebb polcára, és ott máig példamutató módon viselkedett, akár kifütyülték némelyek, akár nem. Az ellenzék nem volt tehetetlen, olyannyira nem, hogy 1990 őszén már fényesen megnyerte a helyhatósági választásokat. Továbbá jelen volt (a jobboldal szerint túlsúllyal rendelkezett) az akkori médiákban és a civil társadalomban. Téved az olvasó, ha ezt a mai helyzettel hasonlónak véli.

A népre pedig nem hivatkozom, csak beszélek a népről. Nincs legitim népi megbízatásom, csak magánember vagyok, aki ír. És a népről nemcsak populisták beszélnek. (Mellesleg Magyarországon nincs is – a szó hagyományos jelentésében – populista áramlat. Egyáltalán nincs. Nyomokban sem. Csak a tudatlan bulvársajtó nevezi a demagógot populistának. Pedig elitista demagógok is vannak.) Ezek tények.

Egyebekben a véleményünk eltér, de ez már nézőpont kérdése.

Tisztelettel,

Tamás Gáspár Miklós

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.