galéria megtekintése

Alpári

5 komment

A szerk.

Kezd komolyra fordulni a dolog. Az Esztergomi Járásbíróság egyetlen komment alapján 800 ezer forintos pénzbüntetésre ítélt egy férfit holokauszttagadás miatt.

Nem lesz könnyű kiköhögnie ennyi pénzt. Vagyona nincs, villanyszerelőként a minimálbér környékén keres. Ha nem fizet, akkor 400 napot fogházban kell töltenie.

Alpári történet. A férfi egy zsidó honlapot talált alkalmasnak arra, hogy „holokamuzzon" egy jót. Arról nem lehet vita, hogy hozzászólása totális érzéketlenségre és aberrált tudatlanságra vall. Hazudnánk, ha azt állítanánk, könnyeket fakasztó részvétet érzünk iránta.

 

A feltűnően szűkszavú bírósági indoklás azonban nem segít megfejteni, miért éppen ő kapta az eddigi legsúlyosabb ítéletet a „nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette" miatt.

Vegyesek az érzéseink. Méghozzá azért, mert szívesen vennénk, ha Magyarország egyszer és mindenkorra megtisztulna a nácisztikus eszméktől, de igazat adunk Majtényi László volt adatvédelmi biztosnak is, aki szerint a büntetőjogi fenyegetéstől nem várható túl sok eredmény. A feljelentő Tett és Védelem Alapítvány is jobban örülne, ha súlyos szankciók helyett inkább az „ismerethiány csökkentését céloznák" az ítéletek. Évekkel ezelőtt, amikor büntethetővé vált a holokauszttagadás, remek szócsaták folytak arról, elvileg megengedhető-e, jár-e valamilyen haszonnal a szólásszabadság korlátozása. Olyan érzésünk van, nem sokat jutottunk előre.

Ma sincs egyértelmű válaszunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.