galéria megtekintése

Álomfejtés

6 komment


Tamás Ervin

Azt álmodtam, hogy egy álláshirdető kisvállalkozás magyargyűlölő esztergályost keres, a kiadó albérletek között azt fedeztem föl, hogy romák előnyben. Az utolsó oldalon egy pályázat kiírásába ütköztem, amiről azonnal kiderült, hogy rám volt szabva, mert még a testsúly is stimmelt.

Nem szeretnék ilyen országban élni, riadtam fel, magamba fordulva kerestem a párhuzamokat, de ezek nyilvánvalóan csak rémálmok voltak. A valóság sokkal szürkébb, hiszen az ember nem megy nap mint nap választási irodába, hogy kigyúrt kopaszok állják útját, ha pedig igen, jobb, ha befogja a száját, különben lehülyézik, s végül kiderül róla, hogy csak a balhéban érdekelt. Vannak ilyenek elegen, össze kell róluk szedni mindent, közhírré tenni az odvas családfát, ifjúkori botlást, gyanús pár- és pártkapcsolatokat. Egyébként jobb az álmokkal is vigyázni, nem szabad nagydobra verni őket, mert bősz álomfejtőkkel tele van a politika, hogy a jövőt fürkésző látnokokról ne is beszéljünk. Ez a megszállott csapat olyan összefüggésekre deríthet fényt, amelyekre álmunkban sem gondolnánk, bár ebben már nem vagyok annyira biztos. Mióta alvás közben fantazmagóriák lepnek meg, azon emésztem magam, milyen káros szenvedély juttatott idáig. Tudtomon kívül tényleg újra és újra ártok a nemzetemnek?

Megnyilvánulásaimat, gondolataimat idegen érdek mozgatja? Úgy vagyok egy hatalmi összeesküvés részese, hogy közben azt hiszem, önállóan cselekszem? Illúzió volt abban a hitben ringatnom magam, hogy aki a kalandot választva idehaza maradt, az a hazáját akarja szerethető otthonná alakítani, komfortossá tenni? Nem bűn, ha másként fogna hozzá, mint a regnáló hatalom?

 

Rémisztő, ahogyan a képtelen álmok összeérnek a még képtelenebb realitásokkal. Odáig romlott az állapotom, hogy nincs nap, amikor nem fedezek föl valami hasonlót. Sőt az ismerőseimen is észreveszem, hogy azonos természetű bajok gyötrik, mert egyre gyakrabban kezdik úgy beszámolóikat, hogy rémálmaikban sem gondolták volna.

Sorolják, soroljuk. A kormányzat pesztrálása mellett szélbe szórt romapénzek, a zökkenőmentes földárverések, a legzordabb időkben is homlokára tolt napszemüveggel mozgó ember karrierje, a plebejus kormány hatcsillagos (Four Seasons) törzshelye, a szemérmetlen üzletelések, helyzetbe hozások végeláthatatlan sora, melyeket a nemzeti tőke megteremtésének magasztos elvével akarnak legalizálni – mindezt altató nélkül, éberen legyömöszölve a torkokon. A haszonélvezők, az asszisztálók, a megmagyarázók serege komolyan hisz abban, hogy az uralkodás leglényegesebb eleme a túlélés, ennek rendelnek mindent alá, de elképzelhető, hogy nekik is lehetnek abszurd álmaik. És manapság előfordulhat, hogy egy álomban történő megvesztegetés nagyobb veszéllyel jár, mint az igazi. Ha valakit kipécéznek, a horpasztás sem indok.

De húzzuk azért tovább a lóbőrt, mert a legrémesebb jelenések állítólag az ébrenlét és az elalvás közötti szűk periódusban születnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.