galéria megtekintése

Állj, vagy jövök!

6 komment


Murányi András

Bíróság elé álltak az NVI-ben gyakorlatozó kopaszok.

Vagyonosodási vizsgálat zajlik L. Simon László ellen.

NAV-ellenőrzést tartottak Mészáros Lőrinc cégeinél.

 

Jó, vicceltem: ilyesféle szalagcímekkel aligha találkoznak az olvasók az elkövetkezendő néhány évben, ellenben olyanokkal igen, amelyek minden további nélkül beilleszthetők A tanú című filmbe. Itt van mindjárt a sebtében próbára bocsátott Gulyás Márton, akinek táblaperformanszát a figyelmes rendőrség előbb határozottan beazonosította, hogy aztán a bíróság garázdasággá minősítse és – érzékelve a békés emberekben megjelenő rettegést – el is ítélje.

Gulyás egyéves próbára bocsátásával azt jelzi a rezsim, hogy nevezett jól teszi, ha a vonatkozó időszakban nem mutatja magát. Alighanem elég egy piros lámpánál elkövetett zebrára lépés, illetőleg a helyzet tarthatatlanságát és tömegekre gyakorolt sokkhatást legott érzékelő rendőr, máris előállítható a halmozott verdikt, oszt' renitensként be lehet fáradni a börtönbe. Ellentétben, mondjuk, azokkal a békés, hajsamponvásárlással keveset bíbelődő testedzőkkel, akiknek semmi közük a Nemzeti Választási Irodánál elővezetett catenaccióhoz: nemhogy a „népszavazási kezdeményezés rendjének megsértése bűntettének gyanúja" nem vetődhet föl a rend világában otthonosan mozgó, tévékamerák előtt arcizmukat nem rándító potentátok körében, hatóságilag az sem állt még össze, pontosan kikről is van szó. Úgy sem, hogy rendőröket speciel az NVI-hez is riasztottak, ám nem láttak okot a beavatkozásra. Feltehetőleg azért nem, mert hivatali épületekben megszokott húsz tar testedző, amint órákon keresztül védekező-kiszorító tevékenységet folytat ügyét intézni kívánó ismert, az intézményt egyértelmű céllal fölkereső személy sérelmére.

Ugyanígy rendben van, hogy az agyonellenőrzött Krétakört is újabb vizsgálódás alá vonja a financiális tisztaságra oly kérlelhetetlen ügyelő NAV. Nem probléma, ha a revizorok a Schilling Árpád fémjelezte garnitúránál megint nem találnak semmit, a legfontosabb, hogy a folyamatos víz alá nyomással nyomatékkal jelezze a karját kiterjesztő hatalom: öreg, ne nagyon trenírozgassad Pukli Istvánt a „Kérjenek bocsánatot!" fordulat nyílt színi dramatizálására. A sztorihoz legföljebb az hiányzik, hogy a NAV ellenőrei véletlenül találjanak valami gondosan előkészített dokumentumot a Krétakör-irodában, amelyet kisvártatva corpus delictiként mutathatnak föl (vö. Eldorádó, habár a rendőrök által bevitt és elrejtett dollárost maga a lakó fogyasztotta el).

S most mondanám, hogy az efféle hatalomgyakorlás sötét korszakokat idéz, illetőleg a folyamatos kontroll kissé rákosista fílinget áraszt, de ezt a patront már ellőtték előttem az elmúlt hat évben. Miként azt is, hogy ez az ország menthetetlen, amennyiben a demokráciára fölesküdött ifjú garnitúra éppen olyan vegzálásokat (...) alkalmaz, amilyenekkel szemben nekiindult úgy harminc éve.

Ennek nyomán most csupán annyit mondok: egyszer mindennel el kell számolni.

És akkor futhatnak majd a dolgozat elején említett szalagcímek is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.