galéria megtekintése

Alku

19 komment

A szerk.

Törökország felértékelődik. Ez a hét végén végképp biztossá vált.

Ezt jelzi például, hogy a gazdasági érdekeit féltő és a szíriai „rendteremtésben" oly aktív Oroszország a harcias nyilatkozatok után csak visszafogott intézkedésekkel próbál revánsot venni a múlt héten lelőtt vadászgépéért, és nem lenne meglepetés, ha a most még vonakodó elnök, Vlagyimir Putyin a párizsi klímacsúcson tárgyalóasztalhoz ülne a török államfővel.

Recep Tayyip Erdogan az európai vezetőknek is fontos tárgyalópartnere lesz a vasárnapi EU–török csúcs után, amelyen a menekültáradat kezelésére esélyt kínáló megállapodás született. Az alkuval az EU, ha úgy tetszik, megvásárolja Ankara se­gítőkészségét. Egy ideig (legalábbis remélhetőleg csak egy ideig) szemet huny az illiberális állam demokráciát, emberi jogokat korlátozó intézkedései fölött, még ha ezért jócskán kap is majd szemrehányást.

 

A másik oldalon továbbra is hajlandó menekülteket (korlátozott számban, feltehetőleg évi 400 ezret) befogadni az EU. Pontosabban azok a tagjai (nagy valószínűséggel Ausztria, a Benelux államok, Finnország, Franciaország, Németország és Svédország), amelyek komolyan veszik a közösség alapját adó elveket és értékeket.

Vagyis a menekültkérdés mentén ­„hasadhat" az unió, és – mint az már fel is vetődött – akár a schengeni zóna is egy kemény magra szűkülhet.

Ebben a közös ügyekből rendre kihátráló államoknak – köztük Magyarországnak – már aligha jut hely.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.