galéria megtekintése

Álca

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 12. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Mintha erősen távolodnánk a Szőcs Géza-i ábrándtól. Emlékeznek még? Kulturális központ a Várban, múzeumnegyed a Városligetben, a kettő közt a kulturális intézményekkel pöttyözött Andrássy út, a Dunán pedig a nevezetes repülő komp, bármit értett is ez alatt a meglódult fantáziájú kultúrkorifeus.

Három év telt el a csodálatosan szórakoztató sajtótájékoztató óta, s azóta nemcsak a szépeket álmodó kultúrállamtitkár merült a feledés félhomályába, de a városi tengely fent vázolt kultúrásítása is mintha egyre kevésbé volna célkitűzés. A Várkert Bazár konferencia-központ és rendezvényhelyszín lett, az egykori királypalota és környéke igazgatási centrumként szerepel a kormányzati tervekben, az Andrássy úton az eddigi múzeumok is sorra csuknak be, a Városligetben pedig mintha a régi jó jampecbölcsesség látszana győzedelmeskedni: „Játsszunk kisebb alapon, de készpénzben.”

Az öt városligeti múzeummal (plusz biodóm és cirkusz) kapcsolatos összes releváns kérdést feltettük már. Hogy kell-e ennyi, hogy pont ezek kellenek-e, hogy aki végigjárja a már most is álló három ligeti múzeumot, az tényleg vágyik-e majd még ötre, s hogy van-e erre az egészre pénze az országnak?

 

Jó, ne mérjünk lélegeztetőgépben. Elég, ha kisiskolások reggelijében számolunk. Nem gondoljuk, hogy a tény, miszerint a jövő évi költségvetésben lényegében nincs pénz e megalomán őrületnek a megalapozására, azt jelezné, hogy a kormány – legalább ebben – elkezdett józanul gondolkodni.

Azt viszont sejtjük: van egy B terv is, amely, könnyen meglehet, valójában az A. Minden más csak a szokásos szivárványszínű, álcázó füstköd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.