galéria megtekintése

Alaszka végállomás: nyári fagy a 22-es buszon

10 komment


Rab László
NOL

Az ember Budakeszin gyanútlanul száll fel a hőségben a 22-es buszra, lenge nyári ruhában. Ha tudná, hogy a Vadasparknál már azt fogja érezni, valamely Himalája-csúcstámadás alaptáborához közelít, felszerelte volna magát meleg holmival.

A Gyermekvasút megállónál többen megjegyzik: jó hideg van, ma biztos utasutáló sofőr vezet, aki úgy van vele, ha a kuncsaftjai megfagynak, legalább nem pofáznak. Különben se jó nekik semmi. Amikor még nem volt légkondi, nem sípoltak, hogy vegye már lejjebb meg följebb: az volt a szép világ.

A Dénes utcához érve az utasok kezdenek összébb húzódni, az ablakokon megjelennek az első jégvirágok, szép szabályos, mutatós formák, a busz jegesen süvít lefelé a Bíróság felé. A Labanc utcánál kicsit fellélegzünk, mert egy iskolás csoport száll fel, ami azt jelenti, hogy tovább van nyitva az ajtó a szokásosnál. Nagyokat szippantunk az ózondús levegőből.

A Budagyöngyéhez érve azt látom, hogy egyik utastársam szakálla elkezd jegesedni, látszik a lehelete. Távoli emlékeimben a Delta főcíme rémlik föl, törtetünk előre valamelyik sarkra, Amundsen legyen velünk!

 

A János kórháznál hallucinálni kezdünk, fókákat, pingvineket és jegesmedvéket vizionálunk, amint sétálgatnak a Városmajorban. De nem háborodunk fel, a buszsofőr jót akar, az öreg buszokon úgyse működik rendesen a légkondi, ezek az új járgányok kényelmesek, szépek és tiszták. Csak annyi a baj velük, hogy nem lehet kinyitni rajtuk az ablakokat.

A Moszkvához közelítve azért imádkozunk, hogy legyen erőnk leszállni, vehessünk valahol a kánikulában egy vattakabátot, aztán usgyi, már lehet is továbbmenni a 4-6-ossal. Ott szintén sarkvidéki viszonyok uralkodnak, a BKK behűt az utasoknak.
Megérkezünk aztán célunkhoz, ahová nyugodtan ki lehetne írni a Széll Kálmán tér helyett: Alaszka, végállomás.

Hozzáteszem, a magam nevében beszéltem. Ha mindenki másnak jó a jegelés, kérem, szavaimat tekintsék tárgytalannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.