galéria megtekintése

Ákos.com

12 komment


Tamás Ervin

Próbálom magam rávenni arra, ne érdekeljen, ki mit és miért mond. Nem érdekel, ha valaki mindig azt a kártyát húzza elő, amelyikkel ütni lehet, és dühös, ha azzal őt is ütik. Nem érdekel, hogy kit, mit, miért szponzorálnak tehetős cégek, s milyen hatalomtól várt reményekkel teszik ezt. Nem érdekelnek a blőd okfejtések, amelyeket rezzenéstelen arccal mondanak nyilatkozók, s már nem érdekel a főnök sántító kérdése sem, miszerint megbüntethet-e egy magyar embert egy nemzet­közi cég. Nem érdekel, ki fújta fel ezt az ügyet, hiszen nyilvánvalóan azok a liberális megmondók, akik annak idején leváltatták az Origo főszerkesztőjét, akik stratégiai partnerséget kötöttek a Telekommal, és akik kedvéért egy új kormányzati kapcsolattartásért felelős nőt küldött Budapestre a német tulajdonos.

Nem érdekel, hogy miért kap Ákos mindig kiemelt támogatást, nem érdekel, hogy a kormány válaszlépésként milyen szerződések felbontására utasítja minisztériumait, és az sem, hogy ez hol, mikor, mennyi kárt okoz, de már az sem, hogy kinek. Nem érdekel, hogy a Telekom hogyan sértette meg az alaptörvényt, s az sem, hogy valakinek a marketingalapú támogatása miként keverhető össze a szólásszabadsággal vagy az üzlettel. Az énekes azért jutott innen is, onnan is komoly adományhoz, mert vállalkozások az arcát, művészetét alkalmasnak tartották arra, hogy logójukkal, transzparenseikkel vele együtt jelenjenek meg.

Most egy nemzetközi cég vezetése úgy vélte, hogy szövege sérti a bevett nyugati normákat, rontja hírnevét, azaz a továbbiakban nem szeretné, ha a pénzét használva képviselné őket. Nem fojtotta belé a szót, nem büntette, s ha egy rezsimváltáskor látnánk, mennyi lista megy zúzdába, s vele egy időben miféle listák születnek, talán még a társadalmi felelősségvállalás magasztos eszméje is beleszédülne.

 

Nem érdekel, mennyien tartják úgy, hogy Ákossal a hazát és a szabadságot védjük, hogy megint a szuverenitásunk forog kockán, hogy hány miniszter és államtitkár akarja velem elhitetni, hogy akinél Kövér és Kovács dumája kiveri a biztosítékot, az a gyereket szülő nőket ­nézi le, sérti meg. Nem érdekel az sem, ki él vissza a hatalmával, ki kelt megint globális médiahisztériát, ki és milyen hatalmi kottából értelmezi félre évek óta szántszándékkal ezeket a skandalumokat.

Mert minek minden mondatba belekötni? Emiatt leszünk egymásra egyre dühösebbek, ezért acsarkodik környékünkön valamennyi látó és vak komondor. Csakhogy minden mondat mögül kikandikál egy mentalitás, amely hivatalos véleménnyé érik, intézkedések, retorziók születnek belőle, minták, amelyek csorognak szépen lefelé egészen a falusi körorvos rendelőjéig, igazgatói irodáig, kocsmapultig, talán csak az ibizai nightklubba nem jut belőlük, hogy sanda poént használjak.

E fájintos világkép mögött azután felhőtlenül lehet inni, szívni, szippantani, káromkodni, ökörnek lenni, odasózni a gyengébb nemnek, luxust építeni, röhögve kiszúrni a bepúderezett kelést egy asztalunknál táncoló női combon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.