galéria megtekintése

Aki keresztény, lehet-e kirekesztő?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 20. számában
jelent meg.

Fekete György
Népszabadság

A következőkre a Hit Gyülekezete nem szorul rá, képes megvédeni saját maga jó hírét (hozzáteszem, megérdemelten jó hírét!). Amit alább írok, magánemberként, senki és semmilyen intézmény vagy közösség megbízásából fogalmaztam. Pusztán lelkiismeretemre, lelkem szavára hallgatva.

Mert továbbra is, 69 évvel az után, hogy az Úr segedelmével a nácizmusellenes nagyhatalmak véget vetettek a holokausztnak, ma is megbélyegzik a homoszexuálisokat, akiket a hitleristák irtottak, koncentrációs táborokba zártak.

Napjaink Magyarországán a melegek üldözöttebbek az üldözötteknél, megbélyegzettebbek a megbélyegzetteknél, zsidóbbak a zsidóknál, romábbak a romáknál!

 

A konkrét súlyos probléma ez:

„Keresztény” homofóbok megtévesztően a Hit Gyülekezetével igazolják a homoszexualitás elleni kirohanásaikat.

Van a Facebookon egy magát nácizmusellenesnek és kereszténynek hirdető csoport (A nácizmust elutasítók társasága; jó másfél ezer regisztrált taggal), amelynek adminjai (adminisztrátorai, moderátorai) – és az őket támogatók – újra és újra posztokat-kommenteket tesznek közzé a homoszexuálisok ellen, egyúttal tagadva, hogy e tevékenységük a melegek kirekesztése/megbélyegzése lenne, mondván: ők csak a homoszexualitást minősítik bűnnek, vagyis nem a melegeket ítélik meg, hanem a melegséget, s ekként meleg ember fölött nem törnek pálcát. Hangsúlyozzák: joguk van így cselekedni nácizmusellenes összefogásban is, hiszen egyfelől a bűn az bűn, másfelől a szólásszabadság megengedi. A tiltakozókat megfélemlítik, nemegyszer kizárják.

Közben a Hit Gyülekezetére és vezető pásztorára, Németh Sándorra hivatkoznak (olyan formában is, hogy hivatkozásaikat rendszeresen kiegészítik Vidám Vasárnap-linkek felhelyezésével), „érvelvén”, hogy e közösség hiteles Biblia-értelmezésében a homoszexualitás bűn.

Azonban, gondoljunk bele, nem erről van szó, nem ez a probléma. Senki nem vitatja, hogy bármelyik egyháznak vagy bárki embernek lehet olyan véleménye (és azt hirdetheti is), miszerint a homoszexualitás Isten szemében bűn.

A Hit Gyülekezetében viszont egyetlenegy pásztor se tanítja, hogy nácizmusellenes szövetkezésben az Úrnak tetsző tett a homoszexualitást (illetve a hozzá való viszonyulást) témává emelni. Arra se buzdítják a hívőket, hogy ne álljanak meleg embertársaik mellé, amikor rájuk rontanak a nácik...

Hamis és álnok dolog nácizmusellenes összefogásban a homoszexualitás, nem pedig a nácizmus mint bűn ellen fellépve a Hit Gyülekezete mögé bújni (s esetenként meg avval hivalkodni, hogy az így megnyilvánuló személy „JDL-tanítvány”!).

Fölmerül a kérdés, vajon e homofób keresztények ténylegesen a nácizmusellenes összefogást kívánják-e szolgálni vagy a nácizmusellenesség kinyilvánítása számukra pusztán eszköz, hogy a homoszexualitást bűnnek beállító nézeteiket ily módon is terjesszék. Ám a lényeg nem igazán ez. Mert akár a cinikus, hamisan befolyásoló árukapcsolás vétkét követik el, akár tudatlanságból és/vagy a személyiség, illetve a hit éretlenségéből fakad cselekedetük, „Atyám, bocsáss meg nekik, hiszen nem tudják, mit tesznek!” (Lk 23:34), a következmény ugyanaz. A homoszexualitás tárgyalásával (ráadásul folyton visszatérően) elhintik a viszály magvát a nácizmust ellenzők között, megbontják soraikat. Nem beszélve tettük logikai képtelenségéről és mélységes erkölcstelenségéről: nácizmusellenes szerveződésben bántják a homoszexuálisok érzéseit, sértegetik őket, holott – mint utaltunk rá – éppen ők (az utóbb említettek) a nácizmus áldozatai. És ezt úgy művelik, hogy –nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet – magukat a Hit Gyülekezetére mutogatással hitelesítik, azon felekezet védjegyét bitorolva, amely a leginkább antiszemitizmus-ellenes keresztény egyházak egyike…

* A szerző tanár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.