galéria megtekintése

Ahol nincs póló

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Valószínűleg az túl egyszerű magyarázat, hogy egy Sándor Mária hiányzik a magyar oktatásügyből. Mégis, az ember hajlamos azt gondolni: ha lenne akár egyetlen tanár vagy tanító, aki eljut a felháborodás azon fokára, ahol a természetes szorongást már legyőzi a düh, akkor ez a „fekete pólós” pedagógus felrázhatná a lemondó beletörődésből az egész magyar iskolaügyet.

De ilyen személy híján megint elmúlt egy újabb tanév, és csak tovább hoffmannizálódtak a hazai iskolák. Ennek ellenére az egyetlen tiltakozás, amelynek a társadalom tanúja volt, a szegedi Ságvári Gimnázium neve miatt tört ki. Tisztelet Barok István testnevelő tanárnak, nem ő tehet róla, hogy a harc elbukott. Persze napról napra benne élve, a mókuskereket hajtva egy idő után nagyon is változtathatatlannak tűnhet a rendszer.

Hiszen a mai tanárok, tanítók a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy egy eléggé elszánt és szemellenzős hatalom a száguldó vonatot is vissza tudja fordítani a sínen, vagy ha nem, hát legalább kisiklathatja. Tanúi voltak, amikor az évtizedeken át építgetett reform egyetlen tanév alatt az ellenkezőjébe fordult, és testközelből figyelhették, hogyan írja át az orbáni akarnokság a rendszerváltás óta megkérdőjelezetlen alapelveket.

 

Az ötödik a-t elkezdték tanítani egy olyan iskolában, amely a készségek-képességek kibontakoztatására, az élethosszig tartó tanulás megalapozására volt hivatott, aztán mire nyolcadikosok lettek a nebulók, már a továbbtanulás korlátozása, a kétkezi szakmák kultusza volt előtérben, és megint tölcsérrel kellett a gyerekek fejébe tölteni a kötelező tantervekben megszabott tudást. Ilyen tempójú hódító háború közepette persze tízszer is meggondolja a munkavállaló, hogy jelezze-e kifogásait. Hiszen a munkáltatója már nem a kollégából lett igazgató, hanem a távoli Klikben valami odaejtőernyőztetett fideszes káder.

Ráadásnak pedig ott van a semmiből felépített Nemzeti Pedagógus Kar is, amelyből alighanem minden tantestületbe jut valaki, aki majd ügyel a hamarosan életbe lépő etikai kódex betartására. És persze ma már egy pedagógusálláson is van mit félteni: ha az ember rendesen feltöltögeti a portfólióját és fegyelmezetten hagyja, hogy minősítsék, akkor valóban emelkedik valamennyit a fizetése. Viszont ha kiesik a rendszerből, a legközelebbi álláslehetőség egy angol pub mosogatódézsája mellett várja.

Azt viszont alighanem minden pedagógus tudja, hogy mindeközben, bármilyen lelkiismeretesen, áldozatkészen végzi is ő a munkáját, a rendszer maga az egyenlőtlenséget, az igazságtalanságot és az eleve elrendelt esélyeket termeli újra. Magyarán tanult embernek művelt és sikeres lesz a gyereke is, a nyomorgóé meg közmunkára lesz predesztinálva. És ez van olyan erős igazság, mint az ápolónők mondandója, hogy „lázadj velünk, mert egyszer te is kórházba kerülhetsz”. Ha a „krétahiány” vagy az egyetlen tankönyv miatt nem is, ezért előbb-utóbb fekete pólót kell majd húzniuk a szülőknek és a tanároknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.