galéria megtekintése

Agóra

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem hagyja Alekszisz Ciprasz, hogy Európa megfeledkezzen a görögök túlélési harcáról. Angela Merkel abban a reményben erőltette rá szerdán pártjára a harmadik görög mentőcsomagot a Bundestagban, hogy legalább e téren pár év nyugalmat vásárol magának, országának és Európának. Erre a görög kormányfő egy nap múlva csavart a helyzeten: lemondott, hogy szeptember 20-án új választásra kérje a polgárokat.

Ciprasz lépésében olyan sok a pragmatikus elem, hogy ellenfelei szerint ez már egyenesen számító. Tény: e hetekben a legkedvezőbb a csillagállás pártja, a Sziriza számára. De egy politikus akkor viselkedne felelőtlenül, ha nem próbálná meg stabilizálni hatalmát. Erre pedig szüksége van, mert immár két voksoláson sem arra kapott felhatalmazást, mint amit tenni kényszerült.

A megszorítások tagadásával lett miniszterelnök, majd népszavazáson még rá is erősített az ígéretre. Aztán mégis engednie kellett a hitelezőknek. Néhány hét múlva a választóknak lehetőséget ad, hogy e pálfordulás felől döntsenek.

 

A korábbi megméretésekkel ellentétben most nem lesznek kényszerhelyzetben, a Ciprasz által kitárgyalt harmadik mentőcsomag átmeneti védelmet nyújt.

Lehet felelőtlenséggel, következetlenséggel és szószegéssel is vádolni Cipraszt, de meg kell hagyni, hogy bátor politikus. Nem bújik egyszeri választói elhatalmazás mögé, nem fél döntései után ismét a választók kezébe adni sorsát. Nem most találták fel Athénban a demokráciát, de ezúttal leckét is adnak belőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.