galéria megtekintése

Afrika mozgásban

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Elcsépelt a cím, de a film nem bánik korrekt módon sem az előítéletekkel, sem a rasszistákkal. A hazai mozikban futó Bazi nagy francia lagzi című vígjátékban egy meggyőződéses gaulle-ista jegyző azon kesereg, hogy három lánya közül egyik sem tőrőlmetszett francia, hanem „beütéses”, értsd egy zsidó, egy arab és egy kínai francia felesége lett. Nagy az öröm, amikor arról értesülnek, hogy a negyedik lány a néhai tábornok-elnök keresztnevét viselő, katolikus fiatalembert választott. Charles-ról azonban kiderül, hogy mindemellett fekete bőrű és Elefántcsontpartról érkezett. S az ő apja is tele van előítéletekkel, történelmi görcsökkel, csak épp a franciákkal szemben.

A napokban afrikai körúton lévő Barack Obama egyik fő üzenete, hogy Afrikának, az ottani társadalmaknak végre túl kellene lépniük a történelmi görcsökön, az örök áldozat szerepén. – Kenya problémáit csak a kenyaiak tudják megoldani – hangoztatta apja szülőhazájában az USA 44. elnöke, aki a korrupciót és a terrorizmust nevezte a fejlődés legnagyobb ellenségének. A múltat elfelejteni nem kell és nem is szabad, a Nyugatnak, benne az EU-tagjaként Magyarországnak komoly felelőssége van Afrikával szemben. Amely – megint Obamát idézve – mozgásban van. Van gazdasági fejlődés, gyarapodik a középosztály, a fiatalok éppúgy használják az internetet, a közösségi médiát, mint amerikai vagy nyugat-európai társaik. S pont a globális falu egyik legkézzelfoghatóbb jelképe, a világháló nyit előttük ablakot Európára is. Az itteni viszonyok sem paradicsomiak, de az afrikai átlaghoz képest azok.

Afrika mozgásban van, mert sokan úgy gondolják, hogy nekik is jár egy esély a vágyott jólétre. Ha lehet otthon, ha nem, elindulnak a szerencséjük után. A mozgásra, a migrációs hullámokra rásegítenek a törzsi, etnikai, vallási ellentétek. A polgárháborúk, a véreskezű hadurak, éhínségek, járványok, természeti katasztrófák. Országokon belül, országokon át vándorolnak milliók egy jobb élet vagy inkább csak a puszta lét reményében.

 

Afrika sokarcú, a vallási-etnikai gyűlölködésre, a gyarmati múlt miatt érzett bosszúvágyra ráerősítenek a szélsőséges iszlám csoportok. Előbb az al-Kaida, újabban az Iszlám Állam. Kelet-Afrikában az al-Shabaab milícia, nyugaton, Nigériában a Boko Haram. Gyilkolnak és rombolják mindazt, amit az elmúlt évek fejlődése hozott. Annak a reményét, hogy miközben még mindig óriási a nyomor, egyre többen szállhatnak fel a társadalmi liftre. Félemelet felfelé nagy emelkedés.

Afrika mozgásban van, Magyarországra is jönnek szép számmal. Van, aki a zöldhatáron, átutazóban a jólét felé. Más fizetős egyetemistaként; van olyan kormánypárti nagyváros, ahol a „helyi GDP” jelentős részét a diákok és látogatóba érkező rokonaik költései adják. Hogy Magyarország mit profitál Afrika mozgásából, erősen kérdéses. Márciusban a kormányzati déli nyitás első sikereként kürtölték szét, eladtak százezer bábolnai naposcsibét Eritreába. Azóta síri csend. Ha most mégis délről beszélnek, akkor egészen másról. Kerítésről, pengésdrót falról, Európa védelméről. Zárásról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.