galéria megtekintése

Adósok angyala

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 01. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Ermina évek óta nem látta a férjét, de reméli, hogy életben van. A barcelonai nő biztos volt benne, hogy harmadik házasságával révbe ért. Tízéves kora óta dolgozott, nyugodt életre vágyott. Az idill akkor kezdett szertefoszlani, amikor 2012-ben a lakáshitelük törlesztőrészlete hirtelen duplájára ugrott, s 800 euró helyett immár közel kétezer eurót kellett havonta előteremteniük.

Ermina férje sokat idegeskedett, sőt depressziós lett. Egy nap több gyógyszert vett be a kelleténél. Beutalták a pszichiátriára, ahol többször is próbálkozott az öngyilkossággal. Felesége lassan elvesztette vele a kapcsolatot. Az elkeseredett asszony azt nyilatkozta a sajtónak, ő bizony a spanyol kormányt okolja a történtekért, és becsapva érzi magát, amiért belehajszolták a bizonytalan kimenetelű lakásvásárlásba. Ermina egyike azoknak, akiknek Barcelona újonnan megválasztott polgármestere, Ada Colau Ballano segíteni próbál.

A május végi helyhatósági választások felborították a szocialisták és néppártiak uralta „kétpártrendszert”, s ennek eredményeképp egy kilakoltatások ellen küzdő aktivistát választottak meg a második legnépesebb spanyol város polgármesterének. A Barcelona en Comú civil platform vezetője – a koalíció tagja a radikális baloldali Podemos is – hat éve küzd azért, hogy a kilátástalan helyzetbe került emberek ne az utcán végezzék. A 41 éves filozófus és publicista főként lobbizott, tanácsot adott, de ha kellett, aktivistacsapatával megakadályozott kilakoltatásokat. Vagy törökülésben, egy bank padlóján nézett farkasszemet a kivezényelt rohamrendőrökkel.

 

Az „adósok angyalának” is tartott Colau Ballanónál állítólag akkor telt be a pohár, amikor többen is a halált választották az utca helyett. Az ingatlanbuborék kipukkanása után rengetegen kerültek nehéz helyzetbe, vesztették el az állásukat és az otthonukat. 2008 óta mintegy 350 ezer család kényszerült elhagyni házát, lakását. Szakértők szerint a spanyol lakáshelyzet az egyik legrosszabb Európában. A bérleti díjak az egekbe szöktek, az „önkormányzati lakások” aránya csupán két százalék, és az érintett adósoknak akkor is fizetniük kell a lakáshitelt, ha már hajléktalanokká váltak.

A gazdaság ugyan lassan kezd magához térni, a munkanélküliség azonban így is 23 százalékos. Az utcára kitett családokról szóló hírek manapság is gyakoriak. Várható volt, hogy a 2015 végi spanyol parlamenti választások főpróbájának tekintett helyhatósági voksolás a hagyományos pártok kudarcát hozza. A felháborodottak (indignados) mostanra sem csillapodtak le, és változatlanul csalódottan tekintenek jobbra és balra is. A fény azonban felsejlett számukra az alagút végén, egyre több támogatója van a jobbközép Ciudadanosnak, az alig másfél éves, radikális baloldali Podemos pedig szárnyal.

Bár a május eredménye elmaradt a prognózisoktól, az év vége még odébb van. Addig is mindenki árgus szemekkel figyeli, hogy miként él a most megszavazott bizalommal, és hogyan működik együtt más pártokkal. Az óvatosabbak olykor keletre pillantanak, hogy lássák, mire jut a szakadék szélétől csak egy fél lépésre álló, az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) birkózó görög „testvér”, a Sziriza.

Erminán azonban ez nem segít. A férjét senki sem hozza vissza. Az „adósok angyala” sem mindenható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.