galéria megtekintése

Adatnak a csók

13 komment


Doros Judit

Akinek volt valaha BRG típusú kazettás magnója, vagy bármilyen más, hasonló elven működő szerkezete, az jól tudja, milyen sérülékeny jószág a kazetta. Ment az andalító Jason Donovantól az „Egy csókkal megpecsételve" (Sealed with a kiss), s egyszer csak macskanyávogássá lett hasonlatos a bársonyos hang.

– Bekapta – állapítottuk meg ilyenkor rutinosan és beletörődve, de kétségbe azért nem estünk. Minden kamasz jól tudta, mit kell ilyenkor tennie. Elő a 2B-s ceruzát vagy az eldobható Signetta tollat, s miután óvatosan kibányásztuk a meglazult hangszalag orsók közé szorult, kissé összegyűrődött darabját a gépből, elkezdődhetett az aprólékos munka. A hatszögletű ceruzát vagy a már említett, szintén bordás felületű tollat óvatosan bedugtuk a kazetta szalagtartó kis orsójának üreges közepébe, s felcsévélő mozdulatokkal szépen visszatekertük az elkószált szalagrészt a tokjába. Ha szerencsénk volt, alig néhány centimétert kellett visszaimádkozni ilyen módon a helyére, de ha alaposan megtréfált a fránya technika, akkor bizony órákat is elpiszmogtunk, mire újra hallhattuk, hogy Darling I promise you this...

Hogy egy CD-t miként lehet házilag helyreállítani, arról viszont fogalmunk sincs.

 

Pedig itt van most egy sérült adathordozó. Olvassuk Juhász Péter az Együtt politikusa közösségi oldalán, hogy a rendőrségen véletlenül megsemmisült a Rogán Antal elleni egyik bizonyíték, s véletlenül épp most csúszott hiba a független igaz­ságszolgáltatás rendszerébe. Véletlenül éppen az a CD sérült meg és lett használhatatlan, amely az utóbbi években a belvárosban eladott 800 ingatlan listáját tartalmazza, vagyis azt: pontosan mit adtak el, kinek és mennyiért a fideszes politikus polgármestersége idején.

A bíróság a Rogán által Juhász ellen indított rágalmazási perben kérte a rendőrséget, küldje már át neki ezen ingatlanok listáját, miután az önkormányzattól egy másik nyomozás keretén belül korábban tudvalévően megkapták azt. Erre válaszolta a rendőrség, hogy bocsika, az ominózus adathordozó megsérült, arról adatot kibányászni nem lehet.

Érdekes elképzelni, mi történt a CD-vel az illetékes rendőrkapitányságon. K. főtörzs azon ette a párizsis zsemléjét? A százkilós B. százados ráült? R. törzsőrmester ott felejtette a kaktusz mellett, s amikor a takarító Marika néni véletlenül padlómosás közben feldöntötte a cserepet, a tüskék végigkaristolták a lemez fontos adattal teli kis rovát­káit? M. zászlós ott felejtette az ablakpárkányon, s a tűző márciusi napon a lemez megolvadt? Netán a titkárnő Katika pakolta rá véletlenül a cekkert, miután ebédidőben gyorsan bevásárolt, s megvette a húsvétra szánt két és fél kilós hosszan érlelt füstölt csülköt a közeli piacon?

Szétvet minket a kíváncsiság, amely persze nemcsak az adathordozó, s egyben fontos bizonyíték megsemmisülésének körülményeire, hanem arra is irányul, vajon mit lép a szomorú hírre az adatgazda önkormányzat. Hogy vajon náluk megvan-e még a nyolcszáz ingatlan listája? Vagy azt épp most, a négynapos ünnepen törölte le véletlenül a portás épp bent rakoncátlankodó tizenkét éves kis unokája, aki csak a Barbapapa egyik epizódját akarta a netről letölteni, de aztán (hüüpphüpphüpp, Barba-trükk), elröppent az ingatlan-nyilvántartás is valahogy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.