galéria megtekintése

Abdel a Jászaira megy

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Kezdjük az elején!” Kövér László

„Múlt csütörtökön kimentem a Délibe segíteni, épp egy afgán csoporttal foglalkoztak a többiek, a Nyugatiból hozta őket egy kísérő. Bicskére kellett menniük. Induláskor derült ki, hogy az egyikük szír és nem is Bicskére, hanem Debrecenbe kéne mennie, az ottani tábort jelölték ki neki. Csak valahogy elvesztette a családját, aztán az afgánokhoz csapódott. A neve? Hagyjuk most a nevét – valaki mesélte, hogy az egyik csávó családját, miután őt magát látták valami tévéhíradóban odahaza, egyszerűen kinyírták.

Érted? Megölték a családját. Jó, ha mindenképpen kell a név, legyen Abdel. Így hívták a Gyűlöletben azt a srácot, akit a rendőrök agyonvertek. Na, hát Abdel teljesen kiborult, amikor rájött, hogy neki másik táborba kell menni mégis, zokogott, érted, alig tudtunk beszélni vele. Amúgy sem volt könnyű, alig beszél angolul. Kicsit megnyugtatta, hogy életet leheltünk a telefonjába, kerítettünk valami netet, kiderült, hogy a családja is itt van Budapesten, nem is olyan messze, a Jászain. Szoktál te gyalogolni?

 

Abdel több mint kétezer kilométert gyalogolt a szülővárosából, a gyakorlatilag már nem is létező Aleppóból, és azt mondta, Németországba szeretne menni. Mondtam neki, hogy elviszem a Jászaira. Ahogy haladtunk, kérdezgettem. Abdelt először a szerb rendőrök verték meg. Aztán a magyar rendőrök is. Ja és amilyen peches, már Karlovy Varynál járt, a német határhoz egészen közel, amikor elkapták a cseh rendőrök. Tippelj, azok megverték-e, vagy sem. Aztán visszaküldték, persze, Magyarországra, ahol újra megverték, majd bebaszták valami lyukba egy napra étlen-szomjan.

Még csak a Moszkván jártunk, de már négy verésről beszélt, és igazán nem tűnt kamugépnek. Ott megnyugtattam, hogy már csak tíz perc és család-újraegyesítés! A Mechwartig aztán csönd. Ott újra megkérdezte, „ten times?”, így. Válaszoltam, hogy „yes, ten minutes. Zehn Minuten”, ezt is mondtam neki, ha már Németországba készül. Sétáltunk tovább, mutattam neki a Várat, a Parlamentet, kicsit büszkén. Aztán elszégyelltem magam. Az ő Aleppója romhalmaz – hát mit érdekelné őt a Parlament? Jászai. Abdel mutogatni kezdett a Falk Miksa utcába, hasonló korú srác integetett vissza, körülötte még páran, több generáció. „My family! My family!", szabályosan kiabált, de nem kezdett el rohanni egyből, felém fordult, halkra váltott megint, „thank you, my friend, thank you!", kezdett hálálkodni. Úgy indult el, hogy közben végig a szemembe nézett, „thank you!", közben majdnem a villamos alá lépett. Én még olyan mosolyt soha. Se gyerektől, se öregtől, se nőtől, érted? Soha nem kaptam.

Pár másodpercig csak álltam ott, mint egy hülye, aztán már a hátának kiabáltam, amit mindig muszáj elmondanunk, hogy mindenképpen menjenek el a számukra kijelölt táborba, de szerintem azt már nem hallotta, csak rohant a többiek felé. Visszafelé a villamoson nem bírtam tovább, elbőgtem magam, pedig nem vagyok egy bőgős, ismersz. Hát, miattuk. A sorsuk miatt. Meg magunk miatt, a mi sorsunk miatt. Meg Aleppo miatt. A mosolyán túl lett még valamim: egy új csapatom a Bilbaó mellé. Ja, igen, mert Abdel, akárcsak én, megőrül a fociért. Kedvenc csapata a Galatasaray.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.