A Duna-korzó a turistáké - Mi lenne, ha a budai rakpart mindannyiunké lenne?

Egy interneten keringő mail indította el a rakparti buli ötletét, ami most vasárnap délután lesz Budapesten, a forgalom elől lezárt Duna-parton.

Az elmúlt hetekben páran útjára indítottak egy e-mailt, amely arra buzdított mindenkit, hogy követelje a főváros vezetésétől a budai alsó rakpart végleges lezárását. A felhívás szerint, aki a levelet megkapja, írjon a főpolgármesternek, elmagyarázván neki, hogy Budapest vízparti adottságait legjobban akkor lehetne kiaknázni, ha nem lenne ott autóforgalom.

A feladókat az inspirálta, hogy a budai alsó rakpartot elárasztották a sétálók és a biciklisták, amióta le van zárva a forgalom elől. Erre, mint tudjuk, azért került sor, mert felújítják a csatornát, ami az út alatt van. De az utat nem bontották fel mindenütt, például a Margit-híd és a Batthyány tér között egy hosszú szakaszon párok lézengenek, babakocsis anyukák, vizet kémlelő magányosak, csoportocskák időznek folyton. Az egészet a folyó végtelenje teszi különössé, olyan, mintha mindenki kizökkenne itt az időből.

A körlevélnek persze nem lett semmi hatása, a főváros nem változtatott eredeti szándékán. A rakparton ezekben a napokban is zajlik a beruházás, amelynek a befejeztével újra meg fogják nyitni az utat a forgalom előtt.

De néhányan a levél hatására elkezdtek szövögetni egy ábrándot, és most ennek szentelik a vasárnap délutánt. Több közösségi blogon felhívás jelent meg, miszerint most vasárnap délután háromkor mindenki menjen le piknikezni a Duna-partra a Batthyány térnél. Nincs program, csak ez: gyere le a vízhez vasárnap délután. Tökéletesen civil kezdeményezés, nincs mögötte szervezet, követelés, vagy program, pusztán annyi a javaslat: menjünk le sokan a partra sétálni.

Egy barátom pár hónapja már előállt ezzel az ötlettel: azt mondta, hogy ő újvidéki, ahol ugyanez a folyó egészen más szerephez jutott, mint Pesten. Ott korzó van a partján, és az emberek rendesen lejárnak oda. Társadalmi esemény. Nem csak a turistáknak, hanem mindenkinek.

Miért is nem lett a Duna-korzó Pesten mindnyájunk kedvence? Hát azért, mert az egész az idegenforgalomé lett. Övék a díszlet, az árak, a csillogás. Mi lenne, ha a budai rakpart meg mindannyiunké lenne? Például úgy, hogy a parton véges-végig szórakozóhelyek nyílnának állóhajókon, stégeken, amelyeknek az árait egy erre hivatott közösségi felügyelet ellenőrizné. Nekik lenne joguk kiadni és visszavonni működési engedélyeket. Ők lennének hivatottak gondoskodni arról, hogy mindenféle társadalmi rétegnek módja legyen lemenni a partra és meginni egy fröccsöt.

A parton végig bicikliút lenne, meg sétány. Lehetetlen, mi? Kész Velence, meg Párizs. Felejtsük el.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.