galéria megtekintése

A vámos félrenéz

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Hosszú sorokban várakoznak a Romániába igyekvő autósok a Vaskapunál. Pedig a szerb oldalon gyakorlatilag várakozás nélkül megy a beléptetés. De a román határőrök alaposabban vizsgálódnak. Szerbia ugyanis előkelő helyet foglal el a Romániába beáramló csempészcigaretta származási országainak sorában.

A dohánytermékek feketepiaca éves szinten több százmillió eurós bevételkiesést okoz a román államnak, ennél is nagyobbat a dohányiparnak. Viszont rengeteg embernek ad „munkát”. Május végén egyetlen razzia során nyolcvan embert vettek őrizetbe a bolgár határ mellett található Giurgiu megyében. Az árujuk egy része nem Bulgáriából származott – ahonnan egy csomagküldő szolgálat szállította Romániába –, hanem a 650 kilométerre északra levő ukrán határon át jutott be az országba. Egy-egy banda több megyében is rendelkezik hídfővel. Egy hete egy másik társaság tagjait hat megyéből gyűjtötték be a rohamosztagok. A hálózat röpke egy év alatt épült ki, és ért el több millió eurós „üzleti forgalmat”.

A folyamat feltartóztathatatlannak látszik. A csempészeknek valahogy mindig sikerül kijátszaniuk a határőrök éberségét. Vagy „csak” a kapzsiságukat használják ki. A tét ugyanis óriási: az ukrán vagy moldovai cigarettát négy-ötszörös áron kínálják a romániai utcákon, s még így is harmadával olcsóbb a boltokban kapható, zárjegyes árunál. Az ukrajnai válság és a hrivnya leértékelődése pedig – a romániai jövedéki adó emelésével párosítva – még jövedelmezőbbé teszi a csempészést.

 

A KPMG piackutató májusban nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2014-ben Romániában csaknem másfélszeresére nőtt a csempészcigaretta aránya, így már elérte a piac 15,6 százalékát. Néhány éve még a dohányipar képviselői szerint számottevően visszaesett a feketepiac – amikor a román hatóságok gőzerővel készültek a schengeni csatlakozásra. Hatalmas felhajtással, helikopteres kommandókkal csaptak le a korrupt vámosokra, egy-egy megye vámparancsnokságának teljes személyzetét őrizetbe vették vagy áthelyezték. Csakhogy Schengen –főként a németek és a hollandok ellenkezése miatt – évről évre egyre távolabbinak tűnik, így a lelkesedés is alábbhagyott. A letartóztatott közel háromszáz vámos nagy többségét elengedték, azokat igazolva, akik a razziák kapcsán csupán legyintettek, mondván, „ez a csoda is három napig tart”. Egy biztos, a KPMG által 11 milliárd eurósra becsült európai dohány-feketepiacot legalább részben Románián keresztül látják el áruval, ennek ellenére nemzetközi csempészhálózatok leleplezéséről egyelőre nem szólnak a hírek. Ukrajnában viszont néhány napja az ország keleti felének rendőrségét és állami vezetőit szinte teljesen lecserélték – a kiterjedt csempészetre hivatkozva. Ez lehetett az oka a halálos áldozatokat is követelő minapi munkácsi lövöldözésnek is. Mindez már közvetlenül a magyar határ mellett, és csak remélni lehet, hogy még csak részben sem innen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.